Keskustelut Tekniikka Risupeto Vastaa aiheeseen: Risupeto

Vastaa aiheeseen: Risupeto

Keskustelut Tekniikka Risupeto Vastaa aiheeseen: Risupeto

Puuki

Korjuu on kallista pienilmp:lla puilla.   Energiapuun kantohinta on olematon tai muutaman euron kuutiolta.  Sillä kokorankapuun korjuulla on vaikutusta jäävän puuston kasvuun.  Ensiharvennusmetsissä kasvun taantuma on suurin viljavimmilla mailla, jos  hakkuutähteet poistetaan.  Erään tutkimuksen  mukaan kuusikoissa seur. 10 vuoden kasvutaantuma oli keskimäärin  12 % , 17 m³/ha. Männiköissä 7 %, 5  m³/ha. (Kasvu ei elpynyt 10 vuoden jälkeenkään, kestosta ei tarkempaa tietoa). Energiapuuhakkuut tehdään yleensä pienempikokoiseen puustoon mutta oma vaikutuksensa sielläkin on, jos ei jää hakkuutähdettä joka lisää maaperän mineralisaatiota ja jonkin verran ravinteitakin. Tosin voi olla parempi, että ryteiköt edes harvennetaan jotta arvokkaimmat taimet ei tukehdu.

Risumetsien korjuunkin saanee kannattavammaksi jos ketju jatkuu lämpölaitoksille asti. Irtomotissa koivua on energiaa esim. 15 %.n kosteudessa n. 1000 kWh.  Kiinnossa yli 2 Mwh.

Noin 40 € / kiinto energiasisällön arvo lämpölaitoksella.

Ainakin toistaiseksi saa vielä Kemeratuen nmh:oon energiapuuharvennuksille. Jos sen saa urakoitsija eikä mo, muuttuu se tienvarsihintakin.