Keskustelut Metsänhoito Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta? Vastaa aiheeseen: Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta?

Vastaa aiheeseen: Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta?

Keskustelut Metsänhoito Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta? Vastaa aiheeseen: Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta?

Kurki

<<<Mänty kestää keväthallaa paremmin. Kasvuvaiheessa olevista versoista vioittuu noin 50 %, jos pakkanen laskee -6 asteeseen. Kesähalloille mänty on sen sijaan kuusta arempi. Verson pituuskasvun alkamisen jälkeen jo -3 asteen pakkanen aiheuttaa pahoja vaurioita.”<<<

Ei kyllä vastaa minun kokemuksia männyn hallan kestävyydestä. On tullut sen verran tiiviisti seurattua hallojakin. Kerran oli männyntaimissa n.30…40cm kasvaimet ja kesähalla -7 Celssiusta heinkuun alussa. Hallalla ei mitään vaikutusta ja kasvoivat hallan jälkeenkin vielä 10 cm lisää.

Viimeinen paha keväthalla oli 2013 . Silloin keväthallaa oli täällä kasvun kannalta juuri herkimpään aikaan oliko 13.kesäkuuta myös -7 Celssius asteen luokkaa. Kuusen ja männyntaimilla kasvu oli juuri alkanut ja vuosikasvut 5 cm..15cm luokkaa. Kaikki kuusen kasvut tuhoutuivat, mutta männyn taimissa näin vain siellä täällä punertavaksi ja kaareviksi muuttuneita kasvaimia.

Kiertelin seuraavana päivänä kuusentaimikoita ja hain taimia, joihin halla ei olisi pystynyt ja löytyihän niitä. Ovat nyt merkattuna tulevien hallojen varalta miten siloin kestävät. Otin näistä kuusentaimista pistokkaita ja sainkin niistä minikasvihuoneessa juurrutettua 5 kappaletta, jotka ovat nyt maassa kasvamassa ja siirrän ne myöhemmin hallalle arempaan paikkaan seurattavaksi.