Keskustelut Metsänhoito Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta? Vastaa aiheeseen: Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta?

Vastaa aiheeseen: Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta?

Keskustelut Metsänhoito Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta? Vastaa aiheeseen: Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta?

mehänpoika

Ylispuiden tai suojapuiden suoja pienille kuusentaimille perustuu mielestäni yksinkertaisesti kuusentaimikon päällä olevan puuston varjostukseen. Puuston varjostuksessa kasvava kuusentaimi avaa keväthallalle arat silmunsa huomattavasti myöhemmin kuin avomaalla kasvava kuusentaimi. Näin pahimmat keväthallat ehtivät mennä ohi, ja silmut säästyvät hallavaurioilta.

Jos hirvikanta olisi riittävän pieni olisivat tältä osin ongelmat vähissä. Voitaisiinhan avohakatulle alalle istuttaa kuusen sijaan paremmin keväthallaa kestävää mänty tai koivua. Mäntyä karummille aloille ja rauduskoivua viljavammille alueille.

Varjostavaa puustoa tulee avohakatulle alueelle luontaisestikkin, mutta hirvien laidunnus monesti hidastaa syntyvän vesakon kehitystä riittävän varjostavaksi. Mahdollisesti syntyvä luontainen mänty ja rauduskoivu vaatisi syntyneen vesakon hävittämisen varjostamasta taimia, mutta siinäkin voi käydä niin, että hirvet tekevät selvää jälkeä luontaisesti syntyneistä täydennystaimista, ja kuusentailta on tullut poistettua hallalta suojaava puusto.