Keskustelut Metsänomistus Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi. Vastaa aiheeseen: Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi.

Vastaa aiheeseen: Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi.

Keskustelut Metsänomistus Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi. Vastaa aiheeseen: Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi.

Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

Meilläpäin betonointiin ei ole ollut tarvetta. Silti on maakaapeleissa ollut uudekseltaan vikojakin. Yksi on nyt korjattu ja todettu että kaapelissa oli valmistusvika. Toinen odottaa vielä korjausta kun pitäisi suo hiukan kohmettua, että sinne voisi mennä kaivinkoneen kanssa. Linjoja toki on haudattu kymmenin kilometrein, joten jotain oli odotettavissakin, toivottavasti jäävät tähän.

Betonointi tuntuu äkikseltään hyvältä keinolta, mutta kun kuuntelin eilen miten betonointi oli todettu huonoksi konstiksi ulkomailla siltojen tukirakenteissa, niin tulin toisiin aatoksiin. Entä jos Suomen talvi rikkoo betonoinnin, niin entäs sitten? Murtunut beoni on hyvää leikkaamaan, sisällään olevan kaapelin.

No, näin sille maakaapeloinnillekkin tulee riskejä ja kustannuslisiä. Alkoikohan se maakaapelointi buumi hiukan liian äkkiä, ei ollut oikein käyttökokemuksia asiasta. Toki Helsingissä on haudattu 20kV:n linjoja jo vuosikymmeniä sitten, mutta hiukan eri periaattein. Ainakin joskus tehtiin niin että ojan pohjalle ladottiin betonilaatat ja kaapelin päälle pantiin betonikourut ja sitten hienoa hietaa runsaasti.

Terveisin: Korpituvan Taneli