Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu Vastaa aiheeseen: Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Vastaa aiheeseen: Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu Vastaa aiheeseen: Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

suorittava porras suorittava porras

Kun otetaan tarkasteluun tuo Keski-Suomen käppyrä kauriin osalta , ei ainakaan täällä valkohäntien metsästystä ole rajoittanut pyyntilupien puute. On seuroja , joilla ei ole haluja käyttää niitä lainkaan. Paikkakunnallamme yli puolet seuroista ottaa pyyntiluvan puoli pakolla , jotta saadaan koko yhteislupa-alue yhtenäiseksi hirvenpyynnin kanssa. Samasta asiasta juoruaa alhainen pyyntilupien käyttöaste maakuntatasolla. Kauris puolestaan on lisääntynyt herkästi piilossa pysyvänä lauhojen talvien ja einolosuhteiden paranemisen myötä . Metsästyskaudella 2017-18 näytti Keski-Suomen pieniä sorkkaeläimiä koskeva saalistilasto lähes samoja lukemia(n.300 kaadettua yksilöä)sekä kauriin , että valkohäntäpeuran kohdalla.

Katselin vielä oman paikkakuntani lupatilastoja viime vuosilta. Kaudella 2016-17 kaadettiin 3 valkohäntäpeuraa ,pyyntilupia 12.

-kausi -17-18  12/25

-kausi-18-19  14/26

-kausi-19-29 tähän mennessä 14/60

Tilastoituja kaatoja on kertynyt vain puolelta yhteisluvan osakkaista ja nekin ovat keskittyneet parin aktiivisemman seuran alueelle ja ympäristöön.

Kaurishavainnot alueella ovat lisääntyneet. Valitettavasti näkyy vain jälkiä tai havaintoja tehdään auton ikkunasta tai asumuksen ikkunaruudun läpi.Metsästystilanteissa otuksista ei nää vilaustakaan.Omalla kohdalla havaintoindeksi on kasvanut kovasti viime vuosien aikana. Lähin havainto kahden viikon takaa , jolloin kauris säästi henkensä tekemäni voimakkaan jarrutuksen ansiosta muun lauman (4) ihmetellessä ja odottaessa sopivampaa ylityshetkeä ruhka-aikaan valtatien luiskassa. Seuraavana päivänä lähitenoolla tehty pyyntiyritys tuotti vesiperän. Nelijalkaisista  ei nähty vilaustakaan.