Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle Vastaa aiheeseen: Vaihtoehtoja avohakkuulle

Vastaa aiheeseen: Vaihtoehtoja avohakkuulle

Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle Vastaa aiheeseen: Vaihtoehtoja avohakkuulle

Olli Salli

Männiköiden ja varsinkin koivikoiden alla kasvavista kuusentaimikoista toki on vielä matkaa varsinaiseen sekametsään. Eipä ne kuuset tahdo kasvaa pituutta kunnolla, ennen kuin muita puita on päältä poistettu reippaammin, ja siinä taas ne kuuset kärsivät vielä helposti vaurioita.

Itse olen yrittänyt sekametsää pikku hiljaa kehitellä, kun kuusen varttuneemmassa taimikossa ja nuoressa kasvatusmetsässä on jäänyt joko isompia aukkoja, tai syystä tai toisesta vaurioituneita kuusia siten, että mieluummin jättää siihen jonkun hyvän hieman lyhyemmän koivun tai joskus männynkin. Siis lähimmistä 3-7m pitkistä hyvistä kuusista useamman metrin päähän, jonkun 2-5m pitkän valopuun, jonka ympärillä muutenkin väljää.

Tämä siis kylläkin enemmänkin pelastusyrityksenä sille, että edelliseltä polvelta on varhaishoito jäänyt kuusentaimikossa hieman vajaaksi. Eikä niinkään että alunperin olisi suunnitelmana saada sekametsää.

Toistaiseksi noita on tullut tehtyä siemensyntyisistä luonnontaimista, mitä riittää kun taimikkokuviot aika pieniä ja lähellä isompia puita. Mutta ehkä isompia koivuntaimia voisi istutellakin varttuneemman taimikon aukkoihin?