Keskustelut Metsänhoito Hirvikannan säätely metsänomistajille Vastaa aiheeseen: Hirvikannan säätely metsänomistajille

Vastaa aiheeseen: Hirvikannan säätely metsänomistajille

Keskustelut Metsänhoito Hirvikannan säätely metsänomistajille Vastaa aiheeseen: Hirvikannan säätely metsänomistajille

6tukki

En edelleenkään oikein luota noihin vuosittaisiin hirvenkantalaskelmiin, sillä tavanomaisesti ne ovat jälkikäteen osoittautuneet selvästi liian pieniksi.

Olen tehnyt itselleni kaavan hirvituhoista tietäen, että hirvet syövät talvisin ravintoaineita n. 8 – 16 kg/vuorokausi. Kilomääriä on vaikea osoittaa edes pienellä alueella, mutta muutinkin minimituhomääräksi 10 männyntaimen latvan vuosikasvustoa/vuorokausi/hirvi ( ei pitäisi olla liioittelua). Ainakin täällä Pohjois-Suomessa männyntaimi kelpaa kuuden kuukauden ajan hirvelle merkittävänä ravinnonlähteenä. Siitäpä saadaankin helposti kaava vuosittaisille tuhotuille männyntaimille: 6 kk x 30 vrk x 10 kpl/vrk x 100 000 hirveä ja saadaan tuhotuksi taimimääräksi 180 000 000 kpl. Mäntytaimikossa on keskimäärin 2000 tainta/ha, joten tuhottujen taimikkojen hehtaarimääräksi saadaan  180 000 000/2000 eli          90 000 hehtaaria. Jos noin varovaisella laskennalla saadaan vuosittaiseksi täystuhottujen taimikoiden määräksi 90 000 hehtaaria, niin mikähän lienee osittain tuhottujen taimikkojen kokonaishehtaarimäärä.

Epäilen, että suurinpiirtein maassamme talvisin tuhoja on tehnyt ainakin 20 vuoden ajan keskimäärin 100 000 hirven talvikanta ja jos tuona aikana tuhottujen taimikkojen kokonaismäärät lasketaan ja huomioidaan lisäksi Antonin tarkoittamien odotusarvojen romahdukset, puhumme tosiaankin miljardeista ja melkoisesta joukosta niitä.