Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus Vastaa aiheeseen: Energiapuuharvennus

Vastaa aiheeseen: Energiapuuharvennus

Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus Vastaa aiheeseen: Energiapuuharvennus

Taviokuurna

Olen työni puolesta saanut ja saan seurata metsänhoitoa monilta kanteillta. Mieleeni on jäänyt Tornatorin asiantuntijan esitys, jossa hän totesi nuoren metsän energiapuuharvennuksen merkiksi epäonnistumisesta puun tuottamisen työketjussa.

Korjuun laatua koskevat selvitykset kertovat kehnosta työnlaadusta; kolhuja, painaumia, harventamattomia ryppäitä jne. Ja pahimmillaan hankitaan laho jäävään puustoon, kun se seitsemän sortin giljotiiniviritelmillä kaadetaan puu.

Tässä menee kemera -touhukin lujaa metsään, tuetaan huonojen tukkipuustojen tuotantoa verovaroin. Koneyrittäjätkään eivät ansaitse keppien keruilla kunnolla. Touhuun kuluu myös kohtuuttoman paljon miestyön aikaa korjattua mottia kohti — eli kun tuottavassakin työssä alkaa olla pulaa henkilöistä, niin miksi ehdoin tahdoin värkkäämällä tuottaa yhä vain lisää keppien keruumetsiä.

Oli hyviä kuvia tuossa edellä, latvaton juureton puusto, kuka sitä haluaa tuotettavaksi yhteiskunnan varoin?

Tienvarrella ylivuotiseksi tai sitä pidempäänkin virunut lehtipuuvaltainen riukukasa ei enää paljoa lämpöä anna —- metsäkoneiden, hakkurin ja hakeauton tankissa voi palaa enemmän energiaa kuin hötö kattilasta antaa.

Olisi mukava kuulla, onko jossain kokeiltu rehevän maan haapa-koivuvaltaista tiheikköä kasvattaa 17–20 metriseksi ja sitten kaataa energiaksi, antaa vesoista nousta uutta energiaa. Voisiko kannatttaa esim. 20 km päässä kattilasta, joka polttaa tuoretta puuta Kauhavan mallilla?