Keskustelut Metsänhoito boorilannoitus reppuruiskulla Vastaa aiheeseen: boorilannoitus reppuruiskulla

Vastaa aiheeseen: boorilannoitus reppuruiskulla

Keskustelut Metsänhoito boorilannoitus reppuruiskulla Vastaa aiheeseen: boorilannoitus reppuruiskulla

Niko

Tamperelainen

4 ha kokemus itselläni reppuruiskutuksesta ja tällä joa iemmin tällä palstalla olleella ohjeella itse toimin

Taimitarhoilla ”booritankkausta” on tutkittu tarkkaan ja tosiaan yhtään lisää ei pidä yrittää omatoimisesti laittaa!Vaarana on yliannostus. Boori on hivenravinne, jota kasvit tarvitsevat hyvin pieniä määriä terveeseen kasvuun. Yliannostus on mahdollista jos lannoituksen kohdistaa pienille taimille ja mättäille. YaraVita Bortrac tulee levittää mahdollisimman tasaisesti kuviolle. Tämä ei tarkoita sitä, että joka neliölle tulee saada tarkalleen sama määrä, mutta parhaaseen tulokseen pääsee kun levittää ”niin kuin kuviolla ei taimia/mättäitä olisikaan”. Taimia ei tarvitse suojata jos pitää kiinni siitä, että joka neliölle (välialueillakin!) pyrkii levittämään saman määrän. Jos käyttää reppuruiskua, niin suosittelen sellaista mallia jossa on ns. säätösuutin. Suihkun pystyy säätämään niissä hyvin karkeaksi niin, että neste tulee pistemäisesti ikään kuin pisaroina. Se lisää levitysleveyttä ja tuuli ei kuljeta sumua.

Jos kohdistaa hehtaarille varatun määrän (esim. Bortrac 15litraa/ha) vain taimille/mättäille, eli noin 2000 neliön alalle, niin ”yliannos” on viisinkertainen. Vaikka taimille ei koituisi vahinkoa, niin booria varmuudella huuhtoutuu kun maaperä ei pysty ylimäärää puskuroimaan. Paras ja pitkävaikutteisen tulos saadaan siis tasaisella levityksellä välialueillakin. Boorilannoitus on pitkä-aikaista maanparantamista, vain pieni murto-osa menee seuraavan vuoden kasvuun.
Reppuruiskua käytettäessä hyvä yleisohje on kaataa ruiskuun ensin puhdasta vettä 10 litraa ja sitten Bortracia 5 litraa. Kansi kiinni kevyt ravistus. Näitä ruiskullisia tarvitaan 3kpl/ha. Ruiskutetta ei tarvitse yrittää saada maahan. Riittää, että liuos jää pintakasvillisuudelle. Boori ei haihdu vaikka neste haihtuukin heinikosta hyvin nopeasti.