Keskustelut Metsänhoito Metsän jaksollinen kasvatus ilman uudistamista Vastaa aiheeseen: Metsän jaksollinen kasvatus ilman uudistamista

Vastaa aiheeseen: Metsän jaksollinen kasvatus ilman uudistamista

Keskustelut Metsänhoito Metsän jaksollinen kasvatus ilman uudistamista Vastaa aiheeseen: Metsän jaksollinen kasvatus ilman uudistamista

Reima Ranta

Mehtäukko sorvaa kun on kerran sorvin ääressä.

Tästä metsänomistajan ”menestystarinasta” tässä tarinassa voisi ja pitäisi kirjoittaa kirja. Aika vähäiseksi on kutistunut omistajalleen keskimääräisen 30 ha:n taloudellinen merkitys sinä puolen vuosisadan aikana, mitä olen alaa enemmän tai vähemmän aktiivisesti seurannut.

Pakkotyötä, vallan käyttöä ja vallatonta vallan  käyttöä, vääriä taloudellisia perusteita, devalvaatioita eli tulonsiirtoja, yhteiskunnan panostuksia, savujakoja, metsänkäytön siirtyminen omistajilta yhtiöille (eturistiriita) jne. jne. Aika moinen tarina – menestys vai ei.

Rahamiehet eivät ole tästä metsänomistajan ”menestystarinasta” olleet kiinnostuneita ja siksi jotkut tyhjätaskutkin ovat saaneet pinta-alasijoituksia jopa valtakunnantasolla. Herlinille 1000 ha:n merkitys on karkkirahoja ja kiinnostukselle on ilmeisesti muita syitä. Ehkä alan pakkopaidasta vapautuminen on tuonut eloa näihinkin markkinoihin ja tietysti myös poikkeuksellinen (pysyväkö) korkotilanne.

Passiivit voivat mennä sekaisin Gla. Olen kovin avuton siinä suhteessa kuten huomaat ja muutenkin tämä kannanilmaisu on päässyt taas vähän riistäytymään – yritän korjata.