Keskustelut Metsänhoito Vihreän kullan kimallus -ohjelma Vastaa aiheeseen: Vihreän kullan kimallus -ohjelma

Vastaa aiheeseen: Vihreän kullan kimallus -ohjelma

Keskustelut Metsänhoito Vihreän kullan kimallus -ohjelma Vastaa aiheeseen: Vihreän kullan kimallus -ohjelma

Tilley

Kuuntelin. Tyypillinen toimittaja, joka ”menee sekaisin ristiriitaisesta informaatiosta”. Kun ei ymmärrä perusasioita, niin on vaikea hahmottaa monimutkaisempia. Korvaani tarttui jossain vaiheessa ”suurin osa vuotuisista hakkuista on avohakkuita”. No ei varmasti pidä paikkaansa, harvennushakkuita n. 500000 ha vuodessa, päätehakkuita (avo-, ja siemenpuu-) 170000 ha ( https://forest.fi/fi/artikkeli/paatehakkuiden-pinta-alat-ovat-laskeneet-pitkaan/ ) Toinen selvästi kuuluva harhaluulo oli, että jatkuvan kasvatuksen metsät olisivat niitä ”todellisia metsiä”, joita hän jossain armeijareissulla oli nähnyt. (Armeijan harjoitusalueiden metsäthän ovatkin kyllä luontoarvoiltaan huippuja, kun siellä ei hakkuita tehdä ikinä. Tosin joskus varmaan keksitään kieltää siellä harjoittelu sitten, kun on tullut tarpeeksi uhanalaisia lajeja sinne.)

Tosin minulle jäi epäselväksi, mitähän tämä ”oikea metsä” oikein toimittajan mielestä oli ollut. Puhui hyvästä näkyvyydestä kauas, eli alikasvosta ei ollut, mikä tarkoittaa että kyseinen metsä ei uudistu luontaisesti riittävästi. Jatkuvan kasvatuksen metsät pitää pitää pohjapinta-alaltaan 10-20 välillä, kuusikoissa 10-15. Eli tosi harvaa metsää on ne.

Ja toimittajan toinen suosikkikäsite ”puupelto”, mitä se on? Jotain taimikkoa tai korkeintaan ensiharvennusikäistä metsää, jossa on vaikea liikkua? Tuskin mitään alaharvennettua 03-männikköä, koska nehän ovat LUKEn kyselytutkimuksen mukaan ihmisten mielestä miellyttävintä virkistysmetsää.