Keskustelut Metsänhoito bortracin reppuruisku levitys Vastaa aiheeseen: bortracin reppuruisku levitys

Vastaa aiheeseen: bortracin reppuruisku levitys

Keskustelut Metsänhoito bortracin reppuruisku levitys Vastaa aiheeseen: bortracin reppuruisku levitys

Pete

Moottorisumuruisku on boorilannoituksessa täysin tarpeeton laite.

Ehkäpä joku kovakuntoinen urakoitsija/metsuri voi siitä hieman hyötyä, mutta täytyy muistaa että pelkkä ruisku painaa 15kg ja täysi tankki toiset 15kg, vaatii aika hyvää hyvää kuntoa ja hyviä polvia että pystyy tuon kanssa liikkumaan rivakasti. Moottorisumuruiskujen ergonomia ei ole mitenkään erityisen hyvä, paino makaa pääosin hartioilla vaikka jonkinlainen lantiovyö on saatavilla lisävarusteena ainakin Stihlin ruiskuun.

Laadukkaalla reppuruiskulla (esim. S<span class=”base” data-ui-id=”page-title-wrapper”>OLO 475 Comfort) pääsee samaan lopputulokseen helpommin, keveämmin, hiljaisemmin ja halvemmalla. Ja ruiskulla voi olla muutakin käyttöä esim. heinäntorjunnassa tai tricon levityksessä</span>

Olennaista on että reppuruiskussa on ns. säätösuutin (yleensä kierrettävä messinkinen) jolla suihkun saa säädettyä pistemäiseksi. Samalla suihkun ”kantomatka” kasvaa useisiin metreihin (jopa 5-10 metriä puolelleen). Liuosta ei todellakaan tarvitse saada levittymään minkäänlaisena sumuna, riittää oikein hyvin että kuviolle leviää ”pisaroita”. Suihku suunnataan levitettäessä yliviistoon ja neste putoaa maahan pieninä pisaroina, ikäänkuin rakeina.

Olennaista on myös että ruiskussa on kalvopumppu joka kestää hieman sakeampienkin nesteiden pumppausta. Kun saa oman levitysjälkensä jotenkuten kalibroitua niin vettä on turha kantaa metsään, hyvä seos on 15 litraa bortracia ja 15 litraa vettä hehtaarille.

Levittääpä mitä hyvänsä niin ruisku on aina syytä huuhdella puhtaalla vedellä lopuksi. Bortrac on hieman kuin siirappia, jos sen päästää kuivumaan tai ”liimaantumaan” pumppuun niin seuraavalla kerralla kuuluu vain ”naks” ja pumppu on sökö.

Jos kävelee vaikkapa hiipimisnopeudella 2 km tunnissa niin 15 metrin levityskaistalla se 3 hehtaaria. Siis 3 hehtaaria tunnissa. Tähän on lisättävä jonkin verran suunnittelu- ja tuumailuaikaa, mutta joka tapauksessa päivässä levittää helposti 5-6 hehtaaria jos kuvio on saavutettavissa.

Ei kannata tehdä boorilannoituksesta liian vaikeaa