Keskustelut Puukauppa Apua sahojen tukkipulaan Vastaa aiheeseen: Apua sahojen tukkipulaan

Vastaa aiheeseen: Apua sahojen tukkipulaan

Keskustelut Puukauppa Apua sahojen tukkipulaan Vastaa aiheeseen: Apua sahojen tukkipulaan

TTL

Jännittääkö?

Mihin puunhintatietoihin minä pohjoisessa pääsen käsiksi, on Metsälehden viikkotilasto parhaasta päästä. Siinä on yksi ongelma eli se, että ostaja toimittaa datan –  haluamallaan tavalla ja haluamallaan aikataululla. Lisäksi tilasto ei edusta kaikkia Suomessa tehtäviä puukauppoja.

Nyt hintoihin on taas vedetty esirippu eteen. Myös kesällä 2018 oli markkinakäänne ja hinnat nousivat voimakkaasti. Skeptikko voisi kysyä, että miksi datan toimittajat ”lähtivät kesälomille” ja tilastorintamalla  oli kuukauden hiljaisuus. Skeptikko vastaa, että näin hintatieto saatiin sumutettua ja nousutrendi katkaistua. En tiedä onko skeptikon vastaus täydellinen.

Kun myyjä ei tiedä muiden kauppojen hintatasoja, niin tehdään kauppaa vanhentuneilla hinnoilla. Nythän uutta hintatietoa ei myöskään ole päivitetty, kun kysyntä on kovaa ja hinnat voimakkaassa nousussa. Sattumaako?

Tuossa ketjun avauksessa kerroin Viron valtionmetsien huutokaupoissa tukin hinnan ylittäneen 100 euroa kuutiolta sahalla syksyllä.

Hurja meno jatkuu! 4.1. 2021 pidetyssä huutokaupassa korkein mäntytukin hinta oli 115 euroa kuutiolta ja paljon kauppaa käytiin hintaan 112 euroa. Veikkaan, että ostajana ei ole myöskään ollut mikään hyväntekeväisyysjärjestö mikä olisi halunnut tukea metsäsektoria eli tuollakin hinnalla voi tehdä bisnestä. 115 euroa sahalla alkaa lähennellä satasta kannolla sahan lähellä!

Tätä jännitetään. Miten käy!