Keskustelut Metsänhoito Mikä saa kuuset tuottamaan käpyjä yli kantokyvyn? Vastaa aiheeseen: Mikä saa kuuset tuottamaan käpyjä yli kantokyvyn?

Vastaa aiheeseen: Mikä saa kuuset tuottamaan käpyjä yli kantokyvyn?

Keskustelut Metsänhoito Mikä saa kuuset tuottamaan käpyjä yli kantokyvyn? Vastaa aiheeseen: Mikä saa kuuset tuottamaan käpyjä yli kantokyvyn?

Jätkä

Vanhojen kokemusten mukaan metsän päävaltapuut, joiden varaan siementuotannon pitäisikin perustua, intoutuvat tekemään runsaasti siemeniä tullessaan uhatuiksi olemassaolossaan. Vastaa ihmisen ”Viidenkympinvillitystä”. Jo voimakas harvennus lisää käpyjen määrää, mutta siemenpuuhakkuun on todettu nostavan siementuotantoa, varsinkin, jos vanhaan tapaan siemenpuut rengastetaan leimakirveellä veistelemällä niin, että myös nilakerrosta tulee paikoin näkyviin. Nykytekniikassa, kun hakkuukone kolhii siemenpuiden tyviä, maanmuokkaus repii juuria – ja tuulet retuuttavat puita, aiheuttaa se hyväkuntoisilla puilla kukinnan lisääntymisen. Männyllä siemenet eivät ole vielä seuraavana kesänä valmiita, mutta esim koivulla tapahtuu niin, että siemenpuuhakkuun jälkeen siemenpuukoivut antavat mahdollisesti jo seuraavana kesänä tuleentuneet siemenet, kannattaa siis muokata maa vasta juhannuksen jälkeen, kun on nähnyt, että norkkoja on puissa runsaasti. Kuusi siementää hangelle, eli sen siemenet kiitävät lumen pintaa pitkin melkoisia matkojakin ”lentosiiven” avulla.

Ensi syksyllä alkaa varmaan pohjoisessa kiivas käpyjen kerääminen valikoiduista pluspuista. Tietty myös leimikoista kerätään – ja pellonreunoista, kun niissä on isoja käpyjä.