Keskustelut Metsänomistus Lainan korko Vastaa aiheeseen: Lainan korko

Vastaa aiheeseen: Lainan korko

Keskustelut Metsänomistus Lainan korko Vastaa aiheeseen: Lainan korko

Jean S

Kysytäänpä sitten Visakallolta ja muilta näkemystä tilanteeseen, joka on vaikkapa ”yhdellä tutulla”, jonka tunnen aika hyvin. Kun on kerran huonot ajat.

Metsälainoja 220000 ja asuntolainaa 30000. Vuodessa lyhennettävä 17000 ja maksettava korkoja 5000, kaikki lainat otettu tasalyhenteisinä eli korkorasitus kutistuu loppua kohti, juoksuaikoja jäljellä 10-20 vuotta.

4 %:lla laskettuna metsätalouden vuotuinen tuotto siinä 20000 eur. Kaikki lyhennykset ja korot vuoden 2022 osalta maksettu jo. Puukauppaa tehtynä muttei hakattuna noin 50000 eurolla, mutta toisaalta näiden jälkeen seuraava järkevä hakkuuvuosi vasta 2026, koska suunnilleen kaikki mahdollinen on lannoitettu viime vuosina. Käyttämätöntä metsävähennyspohjaa satoja tuhansia. Ansiotulot varsin vaatimattomat juuri nyt, tulevaisuudesta ei voi ikinä olla varma.

Korttitalo pysyy pystyssä, jos joko a) korot eivät nouse tai b) työllistyn, tarkoitan, tämä tuttuni työllistyy, johonkin hyväpalkkaiseen hommaan. Lisäksi tietysti pitäisi voida nukkua yönsä hyvin sen suhteen, että pankki ei ala vaatia lisää vakuuksia metsätilojen arvon romahtaessa talouskriisissä.

Miten siis neuvoisitte tuntemaani henkilöä: myydäkö yksi tila pois ja alentaa velkaisuutta, vai jatkaako eteenpäin ja kenties ostaa käytettävissä olevalla 50000 eurolla yksi tila lisää?