Keskustelut Metsänhoito ”Hyvä veli -verkostot” ylläpitävät paljon tuhoja aiheuttavia hirvilaumoja Vastaa aiheeseen: ”Hyvä veli -verkostot” ylläpitävät paljon tuhoja aiheuttavia hirvilaumoja

Vastaa aiheeseen: ”Hyvä veli -verkostot” ylläpitävät paljon tuhoja aiheuttavia hirvilaumoja

Keskustelut Metsänhoito ”Hyvä veli -verkostot” ylläpitävät paljon tuhoja aiheuttavia hirvilaumoja Vastaa aiheeseen: ”Hyvä veli -verkostot” ylläpitävät paljon tuhoja aiheuttavia hirvilaumoja

mehänpoika

Hyvä veli -verkostojen johto toiminee matalalla profiililla maa- ja metsätalousministeriössä, sen luonnonvaraosastossa.

Esimerkiksi ko. ministeriön metsä- ja bioenergiayksikön johtoon (myös muun yksikön) on ollut vaikea päästä ylivertaistakin pätevyyttä omaavan henkilön, ellei hänellä ei ole hirvenmetsästystaustaa. Siis ”kemioiden” piti käydä yksiin.

Osastojen ylijohtajat nimittää presidentti, joten virka on eläkevirka. Viran määräaikaisuus ja valinnan siirtäminen puolueettomalle elimelle voisi tervehdyttää ministeriön toimintaa varsinkin hyvä veli -verkostojen osalta.

Olen monta kertaa ihmetellyt aikoinaan 1970-luvulla hirvituhoista käytyä vääntöä, että olisiko hirvituho ihmisen aiheuttama vai luonnontuho. Silloin päätökseksi tuli luonnontuho.  Se ratkaisi ilmeisesti sen, että hirvituhoa ei voitu katsoa metsän hävitykseksi. Nyt kun hirvituhot pitkään jatkuessaan ovat aiheuttaneet metsien jatkuvaa kuusettumista, ja sen myötä monia luonnontuhoja sekä monimuotoisuuden heikkenemistä, ei vieläkään MMM:ssä haluta oikaista lähes 50 vuotta sitten tapahtunutta vääryyttä.

Hirvien aiheuttaman ”luonnontuhon” (noin 200 000 ha/jatkuvasti vajaapuustoisena) annetaan vapaasti lisätä muita todellisia luonnontuhoja ja monimuotoisuuden heikkenemistä. Kaikki tämä on päättäjien tiedossa, mutta hyvä veli -verkosto kiistää kuten” suorittava porraskin”.

MMM:ssa lähinnä hirvien aiheuttamista vahingoista syntyvien erimielisyyksien vähentämiseksi piti välttämättä saada entisen organisaation mukaiset Metsäntutkimuslaitos (Metla) ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) ym. tutkimuslaitokset saman johdon alaisuuteen, Luonnonvarakeskukseen (Luke).

Viime vuosina Luke on tehnyt hyvääkin tutkimusta mm. metsien kuusettumisen syistä ja sen aiheuttamista ongelmista, mutta MMM ei poista syiden alkulähdettä. Siinäkin on hyvä veli -verkosto lonkeroineen ollut ”kantona kaskessa”. Selvä asia mutta mitään ei tapahdu. Ministeriössä sisäänpäin lämpiävä hyvää eläkettä odottava hirvestäjäporukka petaa vähin äänin eläkepäivilleen reippaita jahteja.