Keskustelut Harrastukset Me keskustelemme taas! Vastaa aiheeseen: Me keskustelemme taas!

Vastaa aiheeseen: Me keskustelemme taas!

Keskustelut Harrastukset Me keskustelemme taas! Vastaa aiheeseen: Me keskustelemme taas!

ate

Aikanaan Isä Aurinkoista varoitettiin Vatikaanin vaikutusvallasta. Vastaus oli hyvin tätäkin päivää kuvaava: ” Montako divisioonaa Paavilla on?” Valitettavasti näyttää siltä, että voimapoliitikkoihin tehoaa vain riittävä vastavoima.

Epäilen, että tämäkin sota olisi jäänyt aloittamatta, jos Kremlissä olisi osattu ennakoida Ukrainan maanpuolustustahto ja -kyky, sekä koko läntisen maailman rivien ällistyttävän nopea tiivistyminen Ukrainan tueksi. Ilmeisesti lännessä on tajuttu, että jos nyt ei Putinia edes yritetä pysäyttää, niin koko Euroopalle käy lopulta kehnosti. Eu-häirikkönä tunnettu Orbaninkin takki kääntyi ympäri hetkessä. Ilmeisesti vanhat muistot Neuvostoliiton alusmaasta heräsivät.

Tässä tilanteessa pitää olla pää kylmänä ja käydä huolelliset keskustelut Nato-jäsenyydestä maan sisällä, jotta tarvittaessa suunnitelmat on selvät ja rivit suorana. Hätäisesti ja puolipaniikissa tehty jäsenyyshakemus juuri nyt olisi täydellinen syöttö Putinin propagandamyllyn lapaan, kuinka Nato on hyökkäämässä nyt jo Pietarin porteille. Varsinkin, kun herralla tuntuu kierrokset olevan kovin korkealla tällä hetkellä.

Veikkaan, että Baltianmaiden puolustussuunnittelun yhteydessä Suomen ja Ruotsin kanssa on käyty keskusteluita monenlaisista toimintamalleista, sillä molempien maiden asema on erittäin merkittävä (kaikkien mahdollisen sodan osapuolten kannalta). Epäilen, että jos tilanne perkelöityisi tällä suunnalla avoimen sodan partaalle, niin siinä vaiheessa Nato ilmoittaisi Suomen ja Ruotsin nauttivan Nato-maiden erityisiä turvatakuita ja jäsenyyshakemuksen olevan juuri käsitellyssä.

Jos tässä tilanteessa ilmoitettaisiinkin, että emme ole koko hommassa mitenkään mukana, niin mihin se johtaisi? Esimerkiksi Ukraina-apuun verrattavaa apua ei olisi varmastikaan tulossa, kuin korkeintaan idästä, sillä pitäähän meitä auttaa Nato-uhkan torjumisessa. Yksinäinen Suomi olisi paljon helpommin ja pienemmällä kynnyksellä horjutettavissa erilaisilla tempauksilla ja provokaatioilla, verrattuna vaikkapa yhtenäisen ja päättäväisen Euroopan unioinin tukemaan jäseneen, Natosta puhumattakaan.

Venäjän kirjoissa ja kansissa Suomi on Eu-maa ja suunnitelmat on varmasti laadittu sen mukaan, vaikka välillä itse kuvittelemme, että voisimme jotenkin vain olla omassa lintukodossa, jos koko Eurooppa on sodassa.

Vakuutustakaan ei saa, jos ei maksa vakuutusmaksua.