Keskustelut Metsänhoito Turvemaalle istutus Vastaa aiheeseen: Turvemaalle istutus

Vastaa aiheeseen: Turvemaalle istutus

Keskustelut Metsänhoito Turvemaalle istutus Vastaa aiheeseen: Turvemaalle istutus

Turvekangas

Kertauksena kokemuksia näiden tuotantosarkojen metsityksestä n. 10 vuoden ajalta.

Rakeistetun tuhkan vaikutus vie n. 3 vuotta kun vaikutus alkaa näkymään. Kylvö kannattaa tehdä vuosi tuhkan levityksen jälkeen, jolloin tuhka saattaa auttaa hiukan siementen kasvuunlähtöä.

PK-lannoke vaikuttaa nopeasti. Ripottelu nauhana istutus/kylvöriviin auttaa hyvin ja varmistaa siementen kasvuunlähtöä. Lannokkeeseen voi lisätä kalkkia jolloin siementen kasvuunlähtöä voi varmistaa.

ArGrow on yksi tapa varmistaa taimien ripeämpää kasvuunlähtöä. Keväällä 2021 käytetty tätä menetelmää yhdessä hajalevitetyn rakeistetun tuhkan kanssa.

Riittävä taimitiheys. Istutus riveihin, samaan riviin siementen kylvö. Kylvön tarkoitus on tuottaa täydentäviä taimia. Kylvö mönkijää apuna käyttäen, kävelymatkat on kymmeniä tai jopa satoja kilometrejä. Ihan paljaalla turvepinnalla lämpötila nousee korkeaksi ja sirkkataimet tuhoutuvat yleisesti, tällaista kannattaa välttää.

Vesakontorjunta. n. 1/2 metrin levyinen ruiskutuskaista tulevan taimirivin kohdalle. Taimirivien välit ajetaan niittomurskaimella vuosittain. Tätä aluetta ei tarvitse raivaussahalla raivata todennälöisesti ollenkaan. Aikanaan taimien välit raivataan, kun sen aika tulee.

Mönkijää kannattaa käyttää apuna mahdollisuuksien mukaan ja rakentaa tai hankkia siihen tarvittavia apuvälineitä. Esim. ruiskun tekeminen on yksinkertaista – nestepönttö-12Vdc pumppu pöntössä+letku+putkisto jossa sumusuuttimet 8osat n. 50eur). Saatavana on myös kapea lautasäes, jolla pinnan voi rikkoa – tupasvillatuppaisiin se ei toimi. Istutusrivit voi myös kyntää, tämä on nopea tapa – itsellä ei tästä kokemusta vaikka oli aikanaan yhtenä vaihtoehtona alueella, jossa runsas tupasvillamättäikkö.

Tuhkan levitys kalkkivaunulla ja traktorilla, jossa paripyörät, ei tallonut edellisvuoden taimia oikeastaan nimeksikään. Lunta tulee olla kuitenkin jonkin verran, joka antaa taimille tarpeellista suojaa. Ykköshehtaareille levitys onnistuu myös keskipaolevittemällä. Työ tehdään esim. kevät talvella jolloin urakoitsijat olat liikkeellä. Levityshinta n. 10 eur/tn. Eli 1ha n. 30-40eur.

Istutusrivien merkkaukseen sopii hyvin valmiit taimikepit. Kepit voi tehdä itsekin, jos sopivaa risukkoa ja aikaa löytyy. Merkkauksen pitäisi pysyä pystyssä vähintään kolme kasvukautta jonka jälkeen taimet erottuvat jo paremmin.

Jos sarkaojien penkoilla vesakkoa, ne on syyttä raivata ensin. Raivaussaha, traktorin piennarmurska taikka energiapuukorjuu nipistelijällä olenevat vaihtoehdot. Ojat perataan tarpeen mukaan joko kaivurila tai traktori + ojaporkkana yhdistelemällä. Mahdolliset ajourat suunnitellaan tässä vaiheessa ja ojien ylitykset tehdään valmiiksi, jos tällaisille katsotaan tarvetta.