Keskustelut Metsänhoito Turvemaalle istutus Vastaa aiheeseen: Turvemaalle istutus

Vastaa aiheeseen: Turvemaalle istutus

Keskustelut Metsänhoito Turvemaalle istutus Vastaa aiheeseen: Turvemaalle istutus

Turvekangas

Tuotantosarka on 20m levyinen, joskin käytännössä n. 18 metriä.

Ojan penkalle eka rivi tulee n. 1 metrin päähän reunasta. Lopun 16 metriä kun jakaa tasan niin riviväli on jossain 2,5m paikkeilla. 2000 tainta/ha tai yli saa, kun istuttaa rivit sopivaan tiheyteen. Itse käytin 7-9 riviä per sarka. Niittomurskaimen leveys määritti riviväliä.

Ojanpenkan kaivuumaaiden viereen kannattaa vetää suora istutusrivi ja myötäillä niitä poikkeamia sen rivin ja ojan välissä vapaasti, sinne ei murskalla pääse kuitentaan vaan on raivurihommia. Aluksi tuli nämäkin otettua suoriin riveihin ja lopuksi totesin jotta turha homma, meni liian mutkikkaaksi. jos vaikka 7 suoraa riviä mahtuu saralle, se on hyvä – ja loput sitten vapaaseen järjestyksee.

Kylvöstä vielä. Jos sattuu kuiva kesä, niin siemen itää kyllä, mutta sirkka kuivuu siinä kuumassa jakuivassa pintaturpeessa. Näin näkyi käyvän, jos turpeessa ei kasva mitään vaan on puhdas turvepinta. Muokkaaminen jollakin pelillä, saa pintaan erilasia kosteus ja valoisuusoloja paremmin ja näin sirkan tulevaisuus näkyy olevan hiukan parempi.