Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote Vastaa aiheeseen: Trico hirvikarkote

Vastaa aiheeseen: Trico hirvikarkote

Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote Vastaa aiheeseen: Trico hirvikarkote

suorittava porras suorittava porras

On olemassa runsaast tutkittua tietoa siitä ,että hoitamattomissa taimikoissa on hirvivahinkoja enemmän,kuin hoidetuissa . Tämä on lukutaitoisille varmasti selvinnyt. Varsin pitkään (2015 asti) raivaukset aloitettiin yleisesti aivan liian myöhään. Odoteltiin kemeraehdon täyttymistä ja toimenpide tehtiin useita vuosia liian myöhään hirvivahinkojen ehkäisyn kannalta . Suorittavan mielipiteestä ei ole kyse silloinkaan ,kun vahinkotarkastajat ovat todenneet vakavia puutteita taimikonhoidossa kohteilla ,joille haetaan korvausta.

Se,että talvehtimisalueilla ja hirvien kulkureiteillä vahinkoriski on suurempi, on ollut tiedossani ja itsestään selvää. Riittävän varhain tehty taimikonhoito pienentää kuitenkin vahinkoriskejä merkittävästi ,mutta ei poista niitä kokonaan.

Olen seurannut suurten toimijoiden metsänuudistustapoja varsin läheltä . Niiden metsissä hirvivahingot ovat hyvin harvinaisia. Istutuksissa ja hoitotoimenpiteissä ei vitkastella ja vahingot jäävät marginaalisiksi. Vesakoitakin löytyy hirvien ruuaksi ,mutta niiden annetaan kasvaa vasta nuoriin kasvatusmetsiin ,kun taimikkovaihe on turvallisesti ohitettu.

Hirvikanta tuskin laskee nykyisestä ,joten niiden kanssa on vain opittava elämään.