Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes …. Vastaa aiheeseen: Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

Vastaa aiheeseen: Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes …. Vastaa aiheeseen: Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

Pete

En pidä kuitukokoisen tai lähes kuitukokoisen männyn ja kuusen maahan kaatamista ja korjuusta luopumista järkevänä. Nyt on nähty tähtikirjaajan ja pikkukirjanpainajan tuhoja nuorissakin kuusikoissa. Ja männiköissä kannattaa välttää ytimennävertäjän runsastumista, se vähentää kyllä kasvua useaksi vuodeksi.

Maahankaato pitäisi lisäksi tehdä pakkasten aikaan, jotta juurikääpä ei leviä – tämä puolestaan tarkoittaa että rungot säilyvät tuoreena ja kuoriaisille otollisina lisääntymisalustoina seuraavan kevään ja kesän. Kuoriaisten osalta paras aika maahankaadolle olisi syksy jolloin rangat ehtivät vielä kuivahtaa ja eivät siten kelpaa seuraavana keväänä kuoriaisille tai kelpaavat huonommin. Tämä ajankohta vaatii vaan ehdottomasti kantokäsittelyn joka ainakin ostopalveluna jää tekemättä.

 

Mieluummin otan pienen hakkuutulon, kantokäsittelyn ja tuoreet rungot tehtaalle kuin satojen eurojen menon sekä kaarnakuoriais- ja juurikääpäriskin kasvun. Lisäksi se runkoluku maahankadon jälkeen… väitän että todella vaikeaa olisi ihan oikeasti saada  se laskemaan 800kpl/ha tasoon. On se vaan niin harva, että vaikka tiheyden mittaus on periaatteessa helppoa niin tiuhaksi ne vaan jäisivät. Itseltäni jäisivät varmasti. Murrokko voi myös parhaimmillaan olla melkoinen kun 1200kpl/ha (yleensä enemmän) pientä kuiturunkoa kaadetaan maahan.

Täytyypä kokeilla tätä ainespuun maahankaatoa hoidetulla ensiharvennusvaiheen kuviolla ihan itse muutamalla aarilla niin sittempä tietää mitä se on…

Niitä pieniä motoja ja ajokoneita ei vaan nyt ole. En ole asiantuntija sen osalta mikä olisi tolkullinen korjuukustannus lyhyellä ajomatkalla kun korjataan esim. 1200kpl keskijäreydeltään 40-50 litraisia puita (maksimipituus ehkäpä kuitenkin vain 4m tai 4,5m). Paljonko korjuu maksaa esim. Malvan tai Sampon ketjuilla (tai pitäisi maksaa) enemmän (€/motti) verrattuna tavanomaiseen keskiraskaaseen ketjuun?