Keskustelut Puukauppa Puun hinta 2023 Vastaa aiheeseen: Puun hinta 2023

Vastaa aiheeseen: Puun hinta 2023

Keskustelut Puukauppa Puun hinta 2023 Vastaa aiheeseen: Puun hinta 2023

Ukkopekka

Viimeksi kun loppusyksyllä kyselin, niin e-puuna karsitun rangan hinta oli 38 e. Sellunkeittäjän mielestä kyseessä on tilapäinen markkinahäiriö, eikä sen vuoksi vaikuta heidän tarjoukseen.  Tämän jälkeen tässä on vielä saanut lukea ulkomailta rahdatun puun hintoja, jotka on sitten jotain ihan muuta. Älyttömin juttu oli se, että oli rahdattu tänne jopa eucalyptusta. Ja sitä nyt ei taida ihan Euroopassa kasvaa. Hinta oli muistaakseni luokkaa 130-150 e/m3. Hiilijalanjäljistä ja muista ajankohtaisista puheenaiheista ei jutun yhteydessä puhuttu. Samaan aikaan esim. UPM teki ennätystuloksen v. 2022. Mistäköhän johtuu?

Jos meno ei muutu, en myy jatkossa ollenkaan kuitua, saa mennä energiapuuksi. Jo nykyisellään hinta on suurempi kuin kuidulla ja kaupan päälle sitten vielä suurempi saanto. Pitkällä tähtäimellä voi sitten tilanteen mukaan huomioida jo varhaisemmassa vaiheessa: esim. kuusikoissa keskittyy tukin kasvatukseen ja kaataa harvennuspuut maahan ennen kuitukokoa. Jos energiapuulla on hyvä hinta, niin voi sitten vaihtoehtoisesti kasvattaa vähän pidempään ja myydä energiaksi.

Kissakaan ei syö sinappia, ellei sipaise sitä sinne, mihin aurinko ei paista. Kun tarpeeksi moni omaksuu tämän ajattelumallin, niin kyllä se kuidun hintakin lopulta saadaan nousuun. Tuskin nyt sentään ennemmin laittavat kaikkia tehtaita kiinni.

Rannikon läheisyydessä yksityisetkin metsänomistajat ilmeisesti jo myyvät puuta ulkomaille. Kauempaa tämä ei kannata kuljetuskustannusten vuoksi. Tästä olisi mielenkiintoista saada vähän lisätietoa: paljonko sitä puuta pitäisi olla, että kiinnostaa ostajia ja miten sitä saisi kannattavasti rahdattua. Pitääkö tässä alkaa itse omat puunsa uittamaan?