Keskustelut Luonto Elokapina menee metsään? Vastaa aiheeseen: Elokapina menee metsään?

Vastaa aiheeseen: Elokapina menee metsään?

Keskustelut Luonto Elokapina menee metsään? Vastaa aiheeseen: Elokapina menee metsään?

R.Ranta

Järeyttä ei Rukopiikki säädetty metsälaissa vaan ministeriön päätöksessä. Tässä juuri oli se ongelma, että 2000 säädetyn uuden perustuslain mukaan tällainen sääntely olisi pitänyt tehdä lain tasolla eli eduskunnan päättämänä.

Verotuksen muutoksen pinta-alaverosta myyntiverotukseksi johdosta, se johti monilla myös kaksinkertaiseen verotukseen. Jos tukkimetsä jäi pystyyn myyntiverotuksen puolelle, ja siitä oli maksettu kymmeniä vuosia pinta-alaveroa ja nyt hakuusta jouduttiin maksamaan vielä myyntivero, niin verottaja oli käytännössä vienyt kaiken. Etukäteen maksetulle verolle on tietysti laskettava myös korko. Lisäksi useissa tapauksissa vielä sukupolvenvaihdokset olivat vieneet 1 – 2 kertaa perintöveron.

Verotuksen kanssa metsänomistajien on syytä olla tarkkana. Jos esimerkiksi metsänomistajalla ei ole käytettävissä metsävähennystä suuriin pääomahakkuisiin (omistajat yl. ikäihmisiä), niin metsä kaupalla seuraavalle sukupolvelle, joka sitten vasta hakkaa ja maksaa sillä kauppahintaa. Varaisiirtovero on 4 % ja metsävähennyksestä saatava hyöty selvästi suurempi. Lisäksi saadaan sukupolvenvaihdos tehtyä veroseuraamuksitta.

Jos aktiivisuutta metsätalouteen halutaan parantaa, puustopääomaa (hiilivarastoa) lisätä esim. kiertoaikaa pidentämällä ja saada hakattu puu pidemmäksi aikaa hiilivarastoksi, niin verotuksen rukkaaminen olisi siihen oiva keino. Ei tarvita mitään hakkuiden rajoituksia. Verot maksettavaksi vain ja ainoastaan silloin, kun tuloa metsästä syntyy.