Kommentit (12)

  1. Epäilen, ettei periydy. Olisi ehkä enemmän, jos periytyisi. Muistaakseni visan taimia saa kuitenkin ostaa.

    Jos jollain taimitarhalla tietäisivät tai Visaseurassa.

    En tiedä edes tekeekö visa siementä enkä sitä uudistuuko kantovesasta.

  2. Muistini mukaan siemenvisa periytyy n. 50 %:n varmuudella ( koivussa). Kloonaamalla periytyminen on 100 €. Mänty ei kantovesasta lisäänny kovinkaan usein.

  3. Planter

    Kyseessä näyttäisi olevan männyn erikoismuoto, mukuramänty. Kannattaa googlettaa hakusanoilla: Pinus sylvestris f. gibberosa.

    Muunnoksia löytyy ympäri maata ja mm Luonnonvarakeskuksen Kukkolan puulajipuistosta, Antin arboretumista, joka sijaitsee Kukkolan historiallisella tilalla Joensuussa. Sieltä varmaan löytyy parempi tieto miten lajia pystyisi lisäämään omille mailleen.

    https://www.luke.fi/wp-content/uploads/2016/02/kukkolaopasvihko.pdf

  4. Planter
  5. Juu ei uudistu mänty kantovesasta. Koskaan en ole sellaista havainnut. En kyllä kuusellakaan.

    Automaattisesti ajattelin vain koivun visaa, enkä mukaramäntyä.

  6. Se on arvokasta puuta tuo mukuramänty. Minulle ne maksoivat pullon Neuvostoliitosta tuotua viiden tähden gruusialaista konjakkia/kappale. Kannataa olla hyvissä väleissä motomiehen kanssa että tuommoiset kuistinpylväät saa. Minulle ne tulivat yli 100 kilometrin päästä. Ei olleet ihan noin tasalaatuiset.

  7. Mukuramänty on taas oma lajinsa, se on yleisempi kuin visamänty. Minulla on yksi Visa-salkku, jonka kehys on tehty visamännystä ja kyljet sekä välilehdet visakoivuvanerista.
    Mänty oli sahattu läpisahauksena n. 9 mm paksuisiksi ”tuppilaudoiksi”. Vannesahalla vetäisty.
    Salkku on aika arvokas, tasan samanlaista ei ole edes Metsäliiton henkilöillä, eikä Lustossa, vaikka tekijä on sama.

  8. Ei löydy asiantuntemusta mukuramännyistä, mutta lyhyen googlailun perusteella se ei olisi perinnöllinen ominaisuus. Jos se olisi, niin suvuttomasti lisäämällä (kloonaamalla) sitä saisi monistettua.

    Visakoivun visautuminen on perinnöllinen ominaisuus. Siksi sen monistaminen (kloonaaminen, mikrolisäys) labrassa onnistuu.

    Sama idea on sienirihmaston monistamisessa ja mm. pakuri- ja lakkakääpäymppien valmistamisessa. Lopputulos on alkuperäisen klooni.

  9. En tiedä miten tuo männyn kloonaus nykyisin onnistuu. Jokunen vuosi takaperin muistan kloonauksen onnistuneen kovan yrityksen jälkeen Punkaharjulla.

    Tosin en muista oliko kyse kuusen vai männyn neulasista, joilla se onnistui.

  10. Muutamia noita on omilla rämeillä pystyssä ja pari liiterissä oottamassa käyttöä. Onkohan lienee tutkittu millä prosentilla periytyy.

  11. Tuntuu että aika yleinen on.

  12. A.Jalkanen

    Onko mukura vai visa, sen voi todeta varmasti vain sahaamalla. Luulin joskus löytäneeni visakuusen, mutta se osoittautui halkaistessa mukurakuuseksi.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat