Kuusen pituuskasvu

Sopivasti sateinen kesä on suosinut kuusen pituuskasvua joka on ollut vielä elokuun toisella viikolla hyvää 2cm / kolmepäivää.

Jo nyt pituuskasvu on ollut 25 % parempaa kuin viime vuonna samassa taimikossa.

Kuvassa oleva taimikko kasvaa Kainuussa, jossa kuusen pituuskasvu on keskimäärin 50 cm :n molemmin puolen.

Kuusen paksuuskasvukin on tykännyt kasvukaudesta, joka näyttää edistyvän hyppäyksenomaisesti säätilan mukaan.

Onko Etelä-Suomessa kasvu havainnot samoja ?

Kommentit (7)

 1. Vähän lännenpänä samat havainnot.
  Nyt on ollut 4 hallatonta kesää.
  Kuusen suopursuruostetta näkee jo paljon.

 2. metsä-masa

  Elokuun taimikontarkastus reissu toi palkitsevan tunteen kun seurailin miten paljon tuulen taivutusta kesän huiskea pituuskasvu kestääkään.

  Taimikko on 2,5 – 3,5 m pitkää se lainehti kuin aallokko myrskyssä, välillä melkein vaakatasossa ja kumminkin sieltä palaten katkeamatta pystyyn.

  Kuvio on rinteessä länteen laskeva rinne, jossa vietetyt tukalat heinäyspäivät tuntui nyt jo pieneltä vaivalta.

  Ps. mitenkäs ne Etelä-Suomen yli metrin mittaiset kasvaimet kestää tuulta ja lintujen pinoa ?

 3. Ei meillä lintuja ihan pinoittain sentään niiden latvoissa istu mutta aika surkea täällä Satakunnassa kuusen kasvu syystä ettei hallat jättäneet rauhaan vielä Heinäkuussakaan. Lisänä erittäin tuuliset ja kuivat kevään ilmat jotka tekivät myös kasvut heikoiksi.

 4. Veikkaan, että tuulet on nutkuttanut juuret irti. Latva ei vaan vielä tiedä sitä.

 5. Tänään varhasta tehdessä tuli maanomista juttusille. Kyseli sahoista ja kerroin hyvästä tulevasta kuusikosta, Oli talon vieressä haki mitan ja mittaili pitkiä kuusen kasvuja sai pisimmän kasvun 85 cm järestään reilusti yli 50cm joka taimessa kuusten pituus noin 2m kahtapuolta todella rehevä rinnemaasto kasvualustana.

 6. harrastelija

  Kuusen latvakasvu yllätti, pisin n. 80 cm. Pisimmän mäntykasvaimen olen mitannut omassa taimikossa 82 cm. Ne ovat erikoisuuksia täällä. Yleensä 30 – 40 cm/v.
  Olen kyllä etelässä nähnyt kyllä reilusti yli metrin kasvuja, ei kannata verrata Kainuun kasvuja.

 7. metsä-masa

  Väli-Suomessa on ilmeisesti olut suotuisa kasvukausi viimevuonakin, koska ennalta määräytyvä- ja vapaakasvu toi honteloita pitkänhuiskeita latvakasvaimia.

  Vapaan kasvun osaan lienee tuonut lisäpituutta toukokuun- ja heinäkuun sateisuus, koska toukokuussa neulashaihdunta on suusta ja heinäkuun kuivuusstressi ei haitannut, lämpösumma ei täällä aivan yltänyt pitkäaikaiseen keskiarvoon.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat