Lumitilanne Kainuussa

Kuvat 210 m:n korkeudelta länsirinteeltä.

Pääkuvassa etualalla kaistalehakkuulla uudistettu kuusen taimikko, lumikertymä hyvällä alulla.

Ensimmäinen lisäkuva nuori rauduskoivikko on jo nyt lumentaivuttamana, latvat maassa.

Toinen lisäkuva Vanha kuusikko, lunta on rungoissa, mutta ei vielä vaikeuksissa.

Alkuvuosi näyttää samanlaiselta kuin vuosi sitten, joka oli tälläkin tilalla hankala, tuhoisa.

Kommentit (14)

 1. Metsäkupsa

  Melkein samat näkymät 120 m:n Etelä-Savossa.Luntaa tulee jatkuvasti lisää ja uuden vuoden suojasta ei tietoakaan.

 2. metsä-masa

  Pääkuvassa kaistalehakkuulla uudistettu kuusen taimikko, joka kerää lunta vanhankuusikon päältä. Kesällä raivasin siitä 400-500 r lumen painosta särkyneitä taimia / ha. Taimikon tiheys nyt n.2200 r / ha, tilanne nyt vielä hyvä.

  Lumitalviinkin on näköjään hyvä varautua korkeilla paikoilla, jättämällä taimikonhoidossa ylimäärästä tiheyttä taimikonhoidossa.

 3. Ei tarvi aina olla korkeakaan paikka. Puolen kymmentä vuotta sitten oli Pohjois-Pohjanmaalla ankara tykky, joka veti nuoria metsiä kumoon ihan alle 100m merenpinnasta alavilla mailla. Samoin oli paikoin tuona talvena myös muualla maassa. Mutta yleisempäähän se korkeilla paikoilla silti tykky on.

 4. Gla

  Torstaille on ennusteessa lisää lunta, mutta myös tuulta. Pudottaako se lumia oksilta? Täällä lounaassa kun ei juurikaan ole noista ongelmista kärsitty.

 5. harrastelija

  Kuiva lumi tuulen kanssa olisi hyvän talven merkki. Nythän on ollut pakkasta ja tuulta, mutta ainakin täällä on satanut samalla alijäähtynyttä vettä ja räntää, joka tarttuu puihin! Olikohan juuri fön-tuulen vaikutusta?

 6. Maisemat on samat täällä Karjalassakin ja tuhot paikallisia. Kiipesin sunnuntaina kaikkein lumituhoherkimmälle tilallemme noin 210 mpy korkeuteen. Siellä viime talven tykky pätki 1/4 tuoreen ensiharvennuksen kuusista. Pelkäsin vaaraan rämpiessä että mitä on vastassa. Ei kuitenkaan mitään merkkiä lumituhosta. Paljon puuterilunta, postikorttimaisemat, yksi koppelo ja tuoreet ilveksen jäljet. Toisessa vaarassa 15 km linnuntietä on sitten niitä kaartuneita koivikoita ja nuoret männiköt täysin päreinä niin, että hiljakkoin ensiharvennetuissa männiköissä joutuu osin harkitsemaan vakavasti uudistamistoimia.

 7. Harvinaisia merkkejä lounaan suunnallakin on näkyvissä lumituhoista. Joku hontelo mänty jo katkennutkin. Jos kaikki tuleva lumi nyt jää puihin, ehkä jopa hiukan vetisenä on varmasti tulossa lisää tuhoa.

 8. metsä-masa

  Kaistale vanhankuusikon ja harvennetun nuorenmetsän välissä saa lumi aina taimituhoja aikaan, toivottavasti ei lumitalvia ole montaa peräkkäin.

  Vakuutus kyllä korvaa lumituhoja taimikossakin, T2, mutta korvaus alkaa kun tiheydestä on tuhoutunut puolet tai enemmän, siinä mielessä jo taimikon hoitovaiheessa kannattaa pitää taimitiheydet yli hyvän metsänhoidon suositusten.

 9. jpjulku

  Hanki on kohta niin korkea, että pitää T1 taimikon pystyssä!

 10. metsä-masa

  Mukava huomia, pienellä taimikolla on yllään lumi-iklu, kova reunainen kuori missä toipua talvesta !

 11. Talvipäivän rauha huokuu kuvasta, tosin puut ei tykkää lumikuormasta , eikä varmaan isäntäkään.

 12. Kyllähän tuo rauhoittaa! Ei tuonne joukkoon sekaan ainakaan ole haluja ängetä joten varmasti rauhoittaa ja saa pysymään pois metsästä.

 13. metsä-masa

  Lisbetin ja jeessin kanssa samaa mieltä, lumisessa taimikossa töiden tekemisestä. Omalla kohdalla, etämetsänomistajana se tarkoittaa hiihtopäivää aina suurempien purkujen jälkeen metsätiloilla.

  ” Kyllä se rauhoittaa ”, on jopa leppoisa olotila, jos metsässä on ehtinyt tehdä ne kiireisimmät työt ennen talvea. Luonnon ilmiöihin ei voi vaikuttaa paljoakaan, mutta lisäturvaa saa ottamalla vakuutuksen, kaikista pahimman varalle.

 14. Minäkin teen keskitalvella pahimman tykyn aikaan tarkistavat hiihtolenkit lähes kaikilla palstoilla. Toisilla kodin lähellä olevilla palstoilla tulee hiihdeltyä kuukausittain tai jopa viikottain niin niistä pysyy hyvin ajantasalla. Onneksi myös jotkut valveutuneet naapurit kavaltaa luonnontuhoja, jos niitä sattuu. Pahimman varalta on minullakin vakuutus isolla omavastuulla vaan näihin pienempiin muutaman kymmenen rungon tuhoihin ei sillä saa helpotusta.

Luonto Luonto

Kuvat