Männyntaimet mättäällä 1

Tällä kohteella heinäys toi jo työn iloakin !

2013 Kaivuri aukolle, joka laikkumätästi elueen, ja 2014 istutettiin männylle. Kasvuunlähtö oli hyvä jo ensimmäisenä kesänä samoin seuraavat kasvukaudet, tämän kesän jälkeen taimet on jo voiton puolella heinistä.

Aikaisemmin äkeellä muokatut vastaavat kuviot toi ylimääräistä työtä vuosittain, eikä taimien laatu ja tiheys ollut samaa tasoa.

Kuvio on kuivahkokangas, joka yleensä muokataan äestämällä, mätästys on parempi näillä heinittyvillä aloilla, koska viimme vuonna heinäyksen tarvetta ei ollut, nytkin mättään päällä heinä on harvaa ja lyhyempää.

Kommentit (6)

 1. Tomera alku männyllä.

 2. A.Jalkanen

  Olen ollut sitä mieltä että männyn istutus on mennen talven lumia, mutta tässä se puoltaa paikkaansa, samoin mätästys.

 3. Männyn istutus nopeuttaa metsän kasvuun lähtöä ja vähentää myöhemmin myös raivaustarvetta siemensyntyiseen verrattuna. Taimet ovat voimakkaampia ja kun valoakin saa hyvin eivät ehkä mene hirvillekkään aivan samoin kuin hentoisemmat siemennetyt.

 4. Tulee olemaan mielenkiintoisia katsella joitakin mätästysalueita, joissa taimi on isketty korkean mättään päälle ja vuodet / vuosikymmenet ovat rapauttaneet mättään puun alta pois.

  Kuinka paljon puu on kallistellut jäädessään irti maasta pelkkien juurien varaan?
  Evon metsäoppilaitoksen piha-alueen laidassa ainakin OLI muutama mänty, jotka olivat kohojuurien varassa. Mielenkiintoisen näköisiä.

 5. Mätästys on tehty pahasti väärin jos tuloksena on korkeat mättäät.

 6. metsä-masa

  Mättäät oli taputeltuna ja talven yli painuneena n.25 cm ympäröivästä tasosta, tämä on paljon verrattuna äestys jälkeen, johon vertasin aikaisemmissa muokkauksissa.

  Käännetyssä mättäässä näytti vievän sopivasti aikaa heinän kasvamiseen, kun taas männyt vahvistui ja harppasivat heinikon tavoittamattomiin.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut