Tuohi irti

Yhdestä koivusta sytykkeet useammaksi vuodeksi. Hakkuu työmaa Juhannuksen jälkeen toi valmiiksi kasattuja tuohikasoja metsään ja varastolle.

Maanomistajalle pystykaupassa tuohet on kuidun hintaista tavaraa, koska moto-mitta on kuorenpäältä.

Nykyinen tuohen käyttö on lähinnä sytytys apuna uunissa ja takoissa. Lahden Sibelius-talon sisustus lienee sitten tuohen arvokkaampaa käyttöpäätä !

Kommentit (9)

 1. Ei taida masalle käydä niin hyvää tuuria että tuohista saisi kuidun hinnan. Yleensä moton paksuuden mittaus tapahtuu etuteristä ja kun kuori irtoaa kuvan lailla etuterillä niin paksuus tulee sen mukaan kuoren alta. Koska terät makaavat kuorettomaan puuhun. Merkitys on vähäinen mutta ei kuitenkaan niin kuin aloittaja uskoi.

 2. Koivujen motomitan tarkkuus onkin samaa tasoa kuin huonosti tehdyn pinomitan. Jos puissa on mutkia ja isoja oksia , niin hyvin helposti mittaustulos jää alle ”oikean” tuloksen.

 3. Kontrollimitan olette ilmeisesti unohtaneet. Kyllä mittaus pitää tehdä niin, että kuoren ollessa ”nilellään”, kalibroidaan mitta niin, että virhe korjaantuu.
  Kovan kasvun aikaan, kun koivun kaatoi pitkittäin toisen päälle, saattoi nähdä, kuinka tuohi suorastaan räjähti halki.

 4. metsä-masa

  Tästä onkin hyvä jatkaa ja tarkentaa keskikesän savotan kulkua. Työmaa oli kokonaisuutena n.1400 m3, josta koivukuitua 170 m3, viimeinen harvennus. Hakkuu koneita oli kaksi, molemmat keltaisia savolaisia.

  Motokontrollit mittalaitteisiin tehtiin aloituspäivänä. Kuitupuu alueita oli korjattava, pihkakuidut olikin edelliseltä savotalta sallituissa n. prosentin sisässä, mutta koivulle oli kuoren vara lastutettava ( korjattava ), jota päästiin kaatoa jatkamaan.

  Pidän motomittausta varmana ja luotettavana myös nila-aikaan, tein koivukuiduille hakkuun aikaan runkokohtaisia otoksia, jotka oli hyviä, ja työ voi jatkua.

  Kontrolli puiden teko ja mittaus vaatii huolellisuutta ja mittaukseen perehtymistä, jotta välttyy ylimääräiseltä työltä, ( mitatut kappaleet, ristimittais, juoksumetrit ja tukoksen tulkinta )

 5. Paikallinen klapi-kauppias ei suostu motomitalla koivua ostamaan, tulee liikaa mittatappiota. Rullat hyppii oksantyngissä ja mottimäärä turpoaa…

 6. metsä-masa

  Huonolaatuiset koivikot, mutkaset ja oksaiset on nykymoton kourallekin haastavia, lyhyt runkoinen koura myötäilee jo aika hyvin mutkaisiakin runkoja, mutta taitoa se vaatii kuljettajalta.

  Mittalaitteen ohjelma kyllä huomioi, ja korjaa jos joutuu mittaavia teriä löysäämään rungon huonon muodon vuoksi.

 7. metsä-masa

  Kaunis ympäri vuoden koivu. Koivu on kuin luotu ihmisen hyvinvointia varten. Talvella se lämmittää, kesällä se viilentää ja saunassa se parantaa, vanha kansa tietää !

  Onkohan tuohiastioita ollut apua myös ruoka tarvikkeiden säilytyksessä ?

  Väli-Suomessa on vielä yksi tuohen käyttäjä myyntitarkoituksiin, mutta viimekeväänä ei enää tiedustellut hakkuuseen tulevia leimikoita. Parhaita tuohia hänen mukaansa saa hieskoivikosta, hieman kostean kasvupaikan koivikosta.

 8. Paitsi sytykkeenä, tuohi on kaunis ja arvokaskin materiaali esim. koriste-esineissä ja jo aiemmin mainittuna sisustusmateriaalina. Tuohityökursseille esim. kanslaisopistoissa saattaisi olla hyvinkin tulijoita, mutta ainakaan meilläpäin sellaisia ei tietääkseni ole järjestetty.

 9. metsä-masa

  Kyllä täällä Ylä-Karjalassa on ollut viime vuoteen asti tuohityön tekijä, joka myös veti kansalaisopiston tuohityö kurssit, mutta nyt hän ei enää kysellyt tuohen keruu lupaa viime keväänä.

  Olen saanut ihastella ja ihmetellä vuosien varrella hänen käden taitojaan tuohiesineissä, esim. vettä pitävät astiat.

Harrastukset Harrastukset

Keskustelut