Visakoivu-Runko ja kilohinta

Tutun tuttu visakoivun käyttäjä oli saanut tietää pienestä visakoivu savotasta ja pyysi kuvausta rungosta. Lähetin kuvat, tarjous tuli heti 700 € runko, jos on tummaa lahoa silloin 450 € tyvi ja 1 € / kg oksavisasta.

Suurempaa kysyntää ei täälläpäin visakoivulle ole, mutta alanharrastaja halusi pölkyt pienempään askarteluun.

Kommentit (15)

 1. Miten muut visakoivuharrastajat? Joko ensimmäiset mersut on visatuloilla ostettu? Minä vähän epäilen, että sitten kun nuo omatkin ovat hakkuukypsiä, niin niillä on lähinnä huonon polttopuun arvo. En jotenkin usko, että visakoivulle on olemassa valtavaa patoutunutta kysyntää nyt kun visakoivikkoja alkaa laajemmassa mitassa tulla hakattavaksi.

 2. metsä-masa

  Minulla ei kyllä ollut visatietämystä paljoakaan kun poistin koivut rakantamisen tieltä. Tyvivisan arvo kyllä yllätti myönteisesti, koska täällä Itä-Suomessa ei ole kovin yleistä niiden kasvatus ja kysyntä.

  Visakoivuviljelmät taitaa paremmin olla Etelä- ja Keski- Suomessa, jossa niille on teollista jalostustakin ? Nopea kiertoaika raudusvisalla on koska kuvan koivu oli 30:tä vuotias ja rinnalta 29 cm, suoran tyviosan pituus ennen oksia oli 23 dm.

 3. Visaviljelmiä on kyllä ympäri maata Lappia myöten. Yllättävän paljon niitä näkyy olevan. Ei taideta enää kilohinnoilla ostaa.

 4. Muutama runko kyllä menee kaupaksi, mutta mitä sitten kun pitää hehtaareittain alkaa lihoiksi laittaa.

 5. metsä-masa

  Visakoivun kiihkeämpi markkina-aika on ilmeisesti ajoittunut 70-80:tä luvulle, silloin on perustettu visakoivuviljelyksiä ja merkkihenkilöiden nimeä kantavia visapuistoja.

  Olisiko nyt teollisuudessa viriämässä visalle uutta kiinnostusta ja tulemista huonekaluihin ja sisustukseen ?

  Onneksi puuseppä- nikkarit / harrasteliat hakee pieniäkin eriä tulevaan tarpeeseen, mutta erät on satunnaisia ja pieniä vain n. 100-200 kg.

 6. metsä-masa

  Kyllä visakoivu kasvaisi Pohjois- Karjalan ja Kainuun (OMT):n kasvupaikoilla kun valitsee kasvupaikaksi hieta tai multamaan lievässä rinteessä.

  Näin oli ajatellut ukkinikin Kainuussa aikoinaan ja istutti talon viereen viinimarjapehkojen jatkoksi 50:n rungon visakoivu viljelmän. Koivikon kasvu oli ollut suotuisaa kun ne olivat jatkuvan huolenpidon alla, Heinät ja muut kilpailevat kasvit oli hävitetty niittämällä useamman kerran kesässä.

  Alkukehitys oli ollut ripeää, mutta koivujen laatu ja rungon muoto ei miellyttänyt puukäsityönopettajan silmää.
  Kun visakoivikko oli ollut n. 7-8 m mittaista hänen silmissään ne oli pilaamassa talon pihapiirin ja talon kompsakkaa olemusta. Lopulta talon rengit oli saanut toimeksiannon tehdä ne riihenlämmitys halkoiksi.

 7. Visakoivu kasvaa komeaksi tukiksi Rovaniemelläkin ja Lapissa on visaa istutettu pelloille. Entivanhanen visa oli alkuperältään usein sellaista känkkyrää, että siitä ei tullut kunnon tukkia missään.

 8. metsä-masa

  Sori Visaseuran jäsenet, kun tässä pannaan ulkomuodon perusteella vaalimalla vaalittu, visakoivua uunipuiksi. Minuunkin on periytynyt se ukin tapa tarkkailla ja silmällä kauniita solakoita runkoja näkemän perusteella.

 9. Vähän pienempääkin – ja oksavisaa ostavat puukkotehtaat. Esim. Isakki Järvenpää Kauhavalla. Myös Kuhmoisissa on puukkotehdas. Mahogany ostaa sitten järeämpää viiluvärkkiä ja sorvipölliä ostaa jotkut vaneritehtaat.
  Kyllä huippulaadukas visa on edelleenkin hinnoiteltavissa kilojen perusteella ja tuoreena.

 10. Käykääpäs tämän keskustelun osallitujat visaseuran nettisivuilla katsomassa tietoa visan kasvatuksesta, ostajista ja myös myyjistä.
  Sieltä löytyy uusimmat tiedot ostajista ym.

 11. metsä-masa

  Kiitos vinkistä. Varsin laaja ostajaluettelo sivuilta löytyikin ja kysyntää oli monipuoliseen käyttötarkoitukseen, liitteenä oli myös yleiset laatuvaatimukset.

  Oma visakauppa näytti menneen odotuksiin nähden jopa yläkanttiin, joskus näinkin. Ostajaluettelo antoi viitteitä siitä, että visakoivun kysynnässä olisi uusi tuleminen, hyvä niin ei enää pieniäkään eriä suoraan polttoon.

  Lieneekö periytyvä mutaatio myös visakoivun kasvun kiihdyttäjä, koska kuvan koivun kuutiosisältö oli 0,457k-m3 ja + alle 6 cm oksavisa 0,100k-m3, ikää koivulla oli 30 vuotta.

 12. Epäilen kasvuun syyksi hyvää kasvupaikkaa. Visakoivuhan kasvaa hitaammin kuin tavallinen raudus.

 13. Kyllähän tuon kokoisen koivun ikä pitäisi olla alle 20 vuotta, jos se olisi tavallista raudusta, ja OMAT:llä.
  Kasvaahan Visakin huimaa vauhtia ja kun tiheys on ollut oikea, niin runkomuotokin on hyvä, Jonkun sellaisen olen nähnyt, joista saa ihan reiluja sorvitukkeja rungon suoruudesta johtuen.

  Minulla on Visa-salkku, jonka kanssa samaa sarjaa oleva on näytillä Lustossa. Siis kaikki sen ulkopinnat ovat visakoivua. Ja visamäntyä, joka on vielä harvinaisempaa.

 14. metsä-masa

  Visakoivun runkomuoto on vähän tuuristakin kiinni. Tällä rungolla tyvi oli suora, 2,6 metrissä se haarautui kolmeen haaraan, jotka myös olivat suoria 4 m:n saakka.

  Visakoivun uudistuskypsyys (ikä) verrattuna siitä saatuun kantohintaan on vertaansa vailla, mutta sen laajempi kysyntä ja jalostus puuttuu vielä toistaiseksi.

 15. A.Jalkanen

  Visan runkomuotoon vaikutetaan karsimalla.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat