Kalastuskevään kirjastartti

Uusi opas jigikalastuksen saloihin, ottivaappujen valmistus perinteisenä käsityönä sekä kotimaiset kalat gourmet-herkkuina.

Kesän kalastuskausi on täydessä vauhdissa. Viimeistään nyt on oikea hetki tutustua uusiin kalastustekniikoihin ja valmistaa ottivaappuja. Kalasaalit voi jalostaa juhlavimpiinkin pöytiin sopiviksi herkuiksi. Esittelemme kolme kirjaa kalastuksen ja kalaruokien ystäville.

1. Uusi Jigikalastajan opas

Tämän vuosituhannen aikana  heittokalastuksessa on tapahtunut suoranainen vallankumous. Jigit eli pehmeistä muoviseoksista valmistetut ja painotetuilla koukuilla varustettavat vieheet ovat valloittaneet sekä vesiemme kalat että kalastajien varusterasiat.

Jigikalastus on tullut jäädäkseen ja jokaisen vapakalastajan yleissivistykseen kuuluu vähintään lajin perusosaaminen. Erityisesti kuhan ja ahvenen pyyntiin jigaaminen sopii erinomaisesti.

Jigikalastus on oma taiteenlajinsa ja vaatii uudenlaista tekniikkaa ja uudenlaisia taitoja kalastajalta, samoin uudenlaisia ominaisuuksia muilta varusteilta.

Kolmen vuosikymmenen kokemuksella toimivat kalastusoppaat Juha Happonen ja Timo Koikkalainen kuuluvat lajin tienraivaajiin Suomessa. He tietävät, kuinka näitä äärettömän monipuolisia vieheitä voi käyttää eri vuodenaikoina ja eri kalalajien pyyntiin. Ja he myös tietävät, kuinka opastaa muita kalastajia uusien tekniikoiden käytössä.

Tilaa Jigikalastajan opas

 

 

 

Jigaamisen perusteet on helppo omaksua, toisaalta uutta opittavaa riittää lajin parissa lähes loputtomasti. Ja, mikä parasta, laji on vielä niin nuori, että moni uusi oivallus vasta odottaa keksijäänsä, kertovat kirjan tekijät Juha Happonen ja Timo Koikkalainen.  He tietävät, kuinka näitä äärettömän monipuolisia vieheitä voi käyttää eri kalalajien pyyntiin keväästä pitkälle syksyyn.  Tämän kirjan opeilla kalaennätykset menevät uusiksi!

Jigikalastan oppaassa: 

  • jigikalastuksen tekniikka ja välineet
  • eri jigityypit, värit, koot ja muodot
  • jigikalastajan vuodenajat – saalista ympäri vuoden
  • uusia kalastustapoja – pystyjigaus eli vertikaalijigaus, drop-shot- eli pohjapainojigaus ja pintajigaus
  • vene ja sen varustelu
  • jigikalastajan elektroniikka
  • jigikalastajan saalislajit – kuha, ahven, hauki ja muut petokalat

 

 

Tilaa Jigikalastajan opas 

 

2. Ottivaappuja vuolemaan

Mikä saa jonkin vaapun kalastamaan paremmin kuin muut? Miten ottivaapun voi suunnitella ja valmistaa itse?

Kirjan tekijät Juha Jormanainen ja Jarmo Rapala tietävät mistä puhuvat. Juha Jormanainen tunnetaan eräalan tietokirjoista ja Jarmo Rapala sukunsa nimeä kantavan uistinjätin tuotekehityksestä, sittemmin alan käsityöperinteen vaalimisesta.

Tilaa Ottivaappuja vuolemaan 

 

Upeasti kuvitettu tietokirja vaapunteon salaisuuksista. Lue ja opi:

  • puuaineksen valinta ja työstäminen
  • koukkulangan muotoilu ja asettaminen
  • vaapun painotus
  • uintilevyn muoto ja asento
  • koukut ja niiden vaikutus vaapun uintiin
  • vaapun maalaus ja lakkaus
  • uintiliikkeen virittäminen

3. Kotimaiset kalaherkut

Juha Jormanaisen kirjassa valmistetaan gourmet-tason herkkuja Suomen kaloista. Mukana on klassisia ja kokeilevia reseptejä. Wasabimuikkuja ja muikunmätiä, marsalkan kuhaa, kuohkeaa madekeittoa ja taimenta sinisimpukkaliemessä. Herkkuja kotikeittiöstä juhlahetkiin.

Tilaa Kotimaiset kalaherkut