Kotimarkkinat kannattelevat Venäjän sahausta

Tuotannosta puolet menee kotimaahan, kolmasosa Kiinaan.

Luoteis-Venäjän sahojen tuotanto jää lähinnä maan omaan käyttöön. Forest Travel -saha Venäjän Karjalassa käynnisti viime vuonna uuden puutavaran lajittelulinjan. Kuva: Karjalan päämiehen lehdistöpalvelu
Luoteis-Venäjän sahojen tuotanto jää lähinnä maan omaan käyttöön. Forest Travel -saha Venäjän Karjalassa käynnisti viime vuonna uuden puutavaran lajittelulinjan. Kuva: Karjalan päämiehen lehdistöpalvelu

”Kotimarkkinoista on tullut suojasatama monille pienille ja keskisuurille sahoille etenkin Luoteis-Venäjällä”, Svjatoslav Bytshkov sanoo.

Bytshkov on sahateollisuusasiantuntija maan metsäteollisuuskompleksien kone- ja laitevalmistajien yhdistyksessä.

Kun Venäjän sahatavaran viime vuoden tilannetta vertaa vuoteen 2020, niin tuotanto on pysynyt 40 miljoonan kuutiometrin tasolla. Suurin muutos on, että maan oman kulutuksen osuus on noussut neljänneksestä 49 prosenttiin.

”Venäjän kotimainen sahatavaran kysyntä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2020, pääosin asuinrakentamisen vetämänä.”

Viennissä Kiina tärkeä Venäjälle, Venäjä Kiinalle

Kiinan-viennin osuus tuotannosta on supistunut 44:stä 33 prosenttiin, ja Euroopan-viennin osuus on pudonnut kymmenestä prosentista nollaan. IVY-mailla on kymmenen prosentin osuus, Lähi-idällä ja Pohjois-Afrikalla yhdessä muutama prosentti.

Venäjälle asetetut kauppapakotteet yhdessä Kiinan rakentamisen matalasuhdanteen kanssa saivat havusahatavaran vientimäärät supistumaan kolmanneksella vuosina 2022–2024, 19 miljoonaan kuutioon valmista sahatavaraa.

Toisaalta takana oli epätavallisen korkeiden vientimäärien vuosia, joiden ajurina oli ruplan devalvaatio 2014 ja Kiinan rakentamisen ylikuumentuminen viime vuosikymmen loppuvuosina.

”Venäjä on edelleen suurin sahatavaran toimittaja Kiinaan 60 prosentin osuudella.”

Raakapuun vientiä enää vähän

Raakapuun vienti oli supistuvalla uralla jo ennen talouspakotteita Venäjän itse asettamien vientitullien vuoksi.

Venäjän omat vienninrajoitustoimet sekä Ukrainan sodasta seuranneet pakotteet ajoittuivat samanaikaisesti vuoteen 2022. Havutukkien vienti Kiinaan ja koivukuidun vienti Suomeen loppuivat kokonaan. Raakapuun kokonaisvienti romahti 12,1 miljoonasta kuutiosta 3,1 miljoonaan kuutioon.

Vienti on jatkanut laskuaan viime vuoden 1,8 miljoonaan, mikä on vain 15 prosenttia vuoden 2021 vientimäärästä.

Venäjän raakapuun korjuumäärät ovat viimeisten 15 vuoden aikana olleet 200 kuutiometrin tasolla, plusmiinus kymmenen prosentin vaihteluvälillä, ja säännön vahvistava poikkeus oli vuoden 2018 piikki 239 miljoonalla kuutiolla. Kestävä hakkuumäärä on arvioitu kolminkertaiseksi, 650–700 miljoonaksi kuutioksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat