Metsäenergia jakaa puolueet

Eduskuntavaalien alla osa puolueista on kertonut haluavansa kokonaan luopua energiantuotannosta polttamalla.

Ensi sunnuntaina vedetään suuntaviivoja myös seuraavien vuosien metsäpolitiikalle. (Kuvaaja: Heikki Saukkomaa)
Ensi sunnuntaina vedetään suuntaviivoja myös seuraavien vuosien metsäpolitiikalle. (Kuvaaja: Heikki Saukkomaa)

Useat puolueet ovat nostaneet vaaliohjelmissaan esiin energiaomavaraisuuden vahvistamisen tulevalla hallituskaudella. Keinot energiaomavaraisuuden vahvistamiseen ovat kuitenkin puolueita erottava tekijä.

Metsälehti kysyi maa- ja metsätalousvaliokunnan jäseniltä, tulisiko metsäenergialle asettaa vero, joka vähentäisi puun polttoa.

Moni valiokunnan jäsen suhtautui veroon kielteisesti.

”Markkinat ohjaavat puun käyttöä, eli metsänomistaja päättää mistä hän saa puulleen parhaimman tuoton. Metsäenergialle asetettava vero kohdistuisi myös metsäteollisuuden sivuvirtoihin, joista osan kohdalla polttaminen on lähtökohtaisesti sopiva käyttötarkoitus. Hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteet ovat näin myös helpommin saavutettavissa”, totesi Janne Heikkinen (kok.).

Harvennusrästit kuntoon

Keskustan vaaliohjelmassa vaaditaan, että bioenergian verotusta ei tule laajentaa.

Myös maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana toiminut Anne Kalmari (kesk.) uskoo, että markkinat pitävät huolen siitä, että ainespuu ei ohjaudu poltoon.

”Toivoaksemme markkinoilla näkyvä hinnan nousu ja kannusteet pistävät myös ensiharvennusrästien hoitoon vipinää. Rästejähän on edelleen lähes miljoona hehtaaria”, Kalmari huomauttaa.

Perussuomalaiset vaatii ilmasto- ja energiohjelmassaan, että myös turve pidetään edelleen mukana energiantuotannossa. Myöskään puun poltolle ei pidä asettaa lisää veroja, vastasi Metsälehdelle maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja Ritva Elomaa (ps.).

Turpeen käytön alasajon jatkamista vaatii puolestaan vasemmistoliitto.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenistä Jari Myllykosken (vas.) mielestä ainespuun energiakäytölle olisi hyvä asettaa tiukempi kriteeristö, mutta metsienhoidon kannalta on järkevää käyttää jonkin verran biomassaa myös uusiutuvana energiana.

Metsäenergia säilyy vielä pitkään

SDP tavoitteena on vaaliohjelman mukaan ennen pitkää luopua polttamiseen perustuvasta energiantuotannosta, mutta siirtymäaikana tulisi käyttää uusiutuvia ja biopohjaisia polttoaineita.

Myös vihreät vaatii fossiilisista ja turpeesta luopumista.

”Kaukolämmön tuotannossa on syytä edetä kohti muita kuin polttoon perustuvia lämmön tuotantotapoja. Metsäenergia säily­nee pitkään varalämmönlähteenä”, kommentoi Satu Hassi (vihr.)

Hassin mielestä vero tarvitaan suurille, yli 20 megawatin laitoksille. Vastaavaa rajausta on Suomessa on ehdottanut myös ilmastopaneeli.

Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa