Metsätyyppi | Minkälainen on tuleva hyttyskesä?

Jos kevätkesällä lammikoissa seisoo vesi useamman viikon ja kesäinen lämpö lämmittää, hyttysiä riittää, tietää hyttysasiantuntija Reima Leinonen.

(Kuva: Miska Puumala)
(Kuva: Miska Puumala)

Mikä vaikuttaa kesän hyttysmäärään?

Ratkaisevaa on, kuinka paljon vettä on maastossa kevätkesällä. Siellä, missä lunta oli paljon ja sulamisvesi jäi lammikoiksi eikä kuivanut toukokuisen hellejakson aikana, tulee varmasti normaali tai normaalia runsaampi hyttyskesä.

Hyttysmäärien ennustaminen pohjautuu tietoon hyttysten biologiasta ja ekologiasta. Virallista seurantatutkimusta ei tehdä.

Näkyykö kolea kevät hyttystilanteessa?

Kolea sää hidastaa hyttysten kuoriutumista. Jos on kylmää ja kuivaa, munastot pystyvät skippaamaan yhden vuoden yli ja kehittyvät aikuisiksi vasta seuraavana vuonna, kun vettä on taas riittävästi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että seuraavana vuonna olisi kaksinkertainen määrä hyttysiä.

Milloin hyttysiä on eniten?

Keskimäärin hyttysiä on runsaimmin juhannuksen molemmin puolin riippuen tietenkin, missä päin Suomea ollaan. Olemme laskeneet karkeasti, että Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla hyttysiä kuoriutuu vuodessa keskimäärin 21 000 miljardia yksilöä, joista kolmasosa lentää juhannuksen kahta puolta.

Miksi kevään ensimmäiset hyttyset ovat suurikokoisia?

Eli niitä lypsyjakkaran kokoisia? Ne ovat aikuisina talvehtivia kirsi- ja horkkahyttysiä, jotka eivät kuulu niin sanottuihin kesähyttysiin. Ne lähtevät ensimmäisenä lentoon keväällä ja lentävät viimeisenä syksyllä.

Suomessa on runsaat 40 hyttyslajia, joista meitä eniten rassaavat taigahyttynen, metsähyttynen, korpihyttynen ja etelämpänä lehtohyttynen.

REIMA LEINONEN

KUKA: Ely-keskuksen vieraslajikoordinaattori ja hyönteisasiantuntija

MITÄ: Työskentelee vieraslajien torjunnan parissa, on mukana useissa hyönteisten eliötyöryhmissä ja on Suomen Perhostutkijain Seuran puheenjohtaja

MIKSI: Perinyt ystävältään, eläköityneeltä Jussi Itämieheltä, valtakunnallisen hyttysasiantuntijan tittelin

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat