”Puukaupassa on nyt myyjän markkinat”

Sahatavaran hinnat ovat ylhäällä, sota Ukrainassa leikkaa tarjontaa ja teollisuudella on maksukykyä.

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan seurauksena Venäjälle asetetut pakotteet tulevat vaikuttamaan puukauppaan ja lopputuotemarkkinaan monella tavalla.

MTK:n kenttäpäällikön Pauli Rintalan mukaan sahatavaran hinnat ovat jo maaliskuussa kivunneet Yhdysvalloissa samoihin huippuhintoihin, joissa ne olivat viime kesänä.

”Lisäksi Euroopan markkinoilta puuttuu nyt kymmenen miljoonaa kuutiota sahatavaraa, joka on aiemmin tuotu Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta. Tilanteen seurauksena havutukin tienvarsihinnat ovat Baltiassa ja Saksassa jo kolminumeroisia.”

Myös sellun ja kartongin hinnat ovat korkealla tasolla, ja painopapereiden hintakäyrä osoittaa vahvasti ylöspäin.

”Teollisuudella on nyt poikkeuk­sellisen hyvä puustamaksukyky”, Rintala huomauttaa.

Pallo puunostajalle

Metsänomistajat seuraavat nyt poikkeuksellisella mielenkiinnolla sitä, missä määrin teollisuuden kova puuntarve ja maksukyky heijastuvat kantohintoihin Suomessa.

”Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin puukaupassa on myyjän markkinat. Metsänomistajan kannattaa heittää pallo ostajalle ja asettaa puilleen kantohinta. Maksukykyä on kymppejä kuutiolta nykyistä enemmän”, Rintala näkee.

Vaikka maailmanpolitiikan myllerrykset ovat nyt vaikeasti ennakoitavissa, on näkymä puumarkkinoilla Rintalan mukaan vielä toistaiseksi erittäin positiivinen.

”Siksi metsänomistajan ei kannata hätäillä puukaupan kanssa. Esimerkiksi viime vuonna tukin nouseva hintakehitys katkesi alkukesän puunmyyntipiikkiin. Tasainen markkina voisi kehittää puunhintaa positiivisesti pidempään.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa