Puukauppa | ”Kuitupuukuution oikea hinta 50 euroa”

Metsänomistajien näkemys siitä, mitä puusta pitäisi maksaa, on kaukana metsäyhtiöiden tarjouksista.

Entä jos puunmyyjäkin saisi määritellä tuotteelleen hinnan, kuten kaupanteossa yleensä on tapana? (Kuva: Mikko Riikilä)

Kun menet ostoksille Prismaan, et pääse määrittämään tomaatin tai patongin hintaa, vaan tyydyt kauppiaan – siis myyjän – liimaamiin hintalappuihin. Mersukin jää autokauppaan, ellet ole valmis maksamaan suunnilleen sitä, mitä myyjä pyytää.

Puukaupassa roolit ovat päälaellaan. Erityisesti kuitupuukaupassa kolme isoa ostajaa määrittelevät hintatason. Metsäpäällikkö sanoo, että puun hinta määräytyy markkinoilla, mutta aivan täydellisiksi kuitupuumarkkinoita ei voi kehua.

Päätimme ”prismauttaa” puukaupan. Kysyimme myyjiltä, millaisia hintalappuja he liimaisivat harvennusleimikoidensa ja tukkimetsiensä laidoille, jos kauppaa käytäisiin normaaliin tapaan. Tässä tapauksessa prismauttaminen ei tarkoita halpuuttamista.

”Metsäyhtiöillä olisi maksuvaraa”

Lieksalainen Aku Lampola pitää tukki- ja kuitupuun nykyistä hintatasoa lähinnä naurettavana, kun sitä vertaa sellun ja sahatavaran vientihintatasoon. Sama käsitys oli kaikilla haastatelluilla.

”Kyllä kuitupuun kantohinnan pitäisi tällä hetkellä olla 50 euron tietämissä. Metsäyhtiöillä olisi helposti vara maksaa sen verran.”

Tukkipuun hintapyynnön hän haarukoi 150 euron tienoille, kun se johdetaan viimeaikaista sahatavaran vientihinnoista.

”Sahatavarakuution vientihinta on ollut parhaimmillaan jopa 600 eurossa. Myös hakkeen ja kuoren myyntihinnat ovat korkealla, joten sahureilla olisi varaa maksaa selvästi nykyistä enemmän tukeista.

Lampola tekee puukauppaa vuosittain, vaikka ostajien tarjoukset jäävät kauas odotuksista.

”Haluan varmistaa, että tehtaat pystyvät toimimaan.”

”Jussit kuriin”

Siilinjärvellä asuvan kokeneen metsänomistajan Kalle Savolaisen hintanäkemys on linjassa Lampolan kanssa.

”Sahatavaran nykyisillä vientihinnoilla tukin hinnan pitäisi olla vähintään 100 euroa kuutiolta, ehkä 130–140 euroa olisi linjassa vientituotteiden hintaan. Ja kuitupuun kantohinta olisi samalla tapaa arvioiden 50 euron luokkaa.”

Savolainen pitää ilmeisenä, että metsäyhtiöt koordinoivat kuitupuun hintojen kehitystä.

”Kyllä ne pitävät jussit kurissa”, mies letkauttaa.

Myös Kalannissa, nykyisin Uudenkaupungin alueella, metsää omistava maanviljelijä-metsänomistaja Juho Rantanen uskoo metsäyhtiöiden hallitsevan puun hinnoittelua.

”Esimerkiksi puun myyjille tarjottavat hintatakuut ja erilaiset bonukset hämärtävät hinnoittelua.”

Hänkään ei ole tyytyväinen ostajien tarjoamaan hintatasoon.

”Kuitupuun hinnan pitäisi olla 50–60 euroa suhteutettuna nykyiseen sellun hintaan. Onhan metsäyhtiöillä aina välillä varaa ajaa tukkiakin sellun raaka-aineeksi.”

Sahojen kestäisi maksaa tukista Rantasen mukaan vähintään sata euroa kuutiolta, kun sahatavaran vientihinta huitelee 400 euron paremmalla puolella.

”Sekään ei vielä vastaisi ostovoimaltaan markka-ajan parhaita tukin hintoja.”

Lamavuosinakin kuidusta maksettiin paremmin

Parhaimmillaan 1980- ja -90-lukujen vaihteessa Länsi-Suomessa maksettiin mäntytukista yli 300 markan ylittäneitä kantohintoja. Vuoden 1991 rahanarvolla 300 markkaa vastaa nykyrahassa 78 euroa.

Metsälehden 9/2022 lukijoiden palstalla metsätalousinsinööri Eero Alaraasakka vertasi kuitupuun hintoja 1980-luvun tasoon ja päätyi siihen, että päätehakkuilla havukuitupuun kantohinnan pitäisi kohota 38 euroon ja harvennuksilla 32 euroon, jotta hintataso vastaisi 1980-lukua.

Jopa 1990-luvun laman aikana kuitupuusta maksettiin paremmin kuin nyt. Vuoden 1995 keskimääräinen mäntykuitupuun kantohinta on 13 euroa (78 markkaa), viime vuoden rahan arvoon muutettuna se vastaa 21,5:tä euroa. Tänä vuonna viikolla (18) mäntykuitupuun keskihinta oli 18,6 euroa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat