Puumarkkinoilla odotellaan kevättä

Vetinen syksy on jarruttanut hakkuita, mutta pohjoisessa ahkeroidaan jo talvileimikoilla.

Pekka Kauppinen ajoi koivukuitupuuta naapurimetsänomistajan hankintasavotalta Kivijärvellä viime viikolla. Lunta oli maastossa parikymmentä senttiä, mutta maa ei ollut juuri jäässä. (Kuva: Sami Karppinen)
Pekka Kauppinen ajoi koivukuitupuuta naapurimetsänomistajan hankintasavotalta Kivijärvellä viime viikolla. Lunta oli maastossa parikymmentä senttiä, mutta maa ei ollut juuri jäässä. (Kuva: Sami Karppinen)

Kaksi edellistä syksyä puunkorjaajat ovat nauttineet poikkeuksellisen kuivista keleistä ja hyvästä puun kysynnästä. Tänä vuonna on palattu perinteiseen syysankeuteen. Vettä sataa ja seisokit painavat päälle.

Metsäkonepalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Tolppa arvioi, että yhtiön Suomessa oleva korjuukalusto on toiminut syksyn 60–70-prosenttisesti. Joulukuussa pudotaan 50 prosentin tienoille. Metsäkonepalvelu korjaa puuta noin sadalla metsäkoneella.

”Luulen, että metsissä ei joulukuun 20. päivän jälkeen tapahdu ennen vuoden vaihdetta oikein mitään”, Tolppa arvioi.

Talvileimikoiden korjuukaudesta hän ennakoi normaalia.

”Työmaat tosin painottuvat harvennuksiin, joten motteja kertyy vähemmän kuin viime vuonna.”

Pohjoisessa tehdään kahta vuoroa

Kainuussa korjuukoneet ovat ehtineet jo talvikohteille.

”Meillä on puoli metriä lunta. Se kantaa koneita, vaikka kunnon routaa ei olekaan”, selvittää metsäkoneyritys Mototeam Tauriaisen toimitusjohtaja Kimmo Tauriainen Kajaanista.

Yrityksen kaikilla koneilla tehdään yhä kahta vuoroa korjuussa. Sen sijaan Pohjois-Savossa Finnharvestin koneet olivat vielä joulukuun alussa kesä- ja kelirikkoleimikoilla.

”Kaikki Suomessa olevat koneemme ovat töissä, mutta vuoden lopusta tullee vaikea”, ennakoi toimitusjohtaja Esa Piironen.

Keväällä kysyntää harvennuksille

Puun myyjille lähiajat saattavat olla kohtalaisia – kunhan unohtaa viime vuoden hintapiikit. Niitä sattuu kerran kymmenessä vuodessa.

Tukin hinta ei ole laskenut pohjamutiin ja nytkin hyville leimikoille tarjolla on tilastoissa näkymättömiä lisiä. Kuitupuun hinta on laskenut suhteessa vähemmän kuin tukin.

Jopa talvikohteita voi tietyillä alueilla saada myytyä vielä tämän talven korjuuseen. Kannattaa kysyä tarjouksia.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 8/2019.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa