Stora Enson Imatran sahan jättihanke etenee pika-aikataululla

Tukinkäyttö olisi jopa 1,7 miljoonaa kuutiota, rakentaminen saattaa alkaa jo ensi vuonna.

Toteutuessaan jättisaha tekee Imatrasta metsäteollisuuskeskittymän, joka tahdittaa koko itäisen Suomen puukauppaa ja laittaa teollisuuden uuteen asentoon. (Kuva Stora Enso)
Toteutuessaan jättisaha tekee Imatrasta metsäteollisuuskeskittymän, joka tahdittaa koko itäisen Suomen puukauppaa ja laittaa teollisuuden uuteen asentoon. (Kuva Stora Enso)

Stora Enson Imatralle suunnittelema saha olisi kirkkaasti maan suurin. Selvää on, että se tarvitsee itäisestä Suomesta nykyisin Joutsenon Honkalahteen menevät tukit ja paljon muutakin.

Konsulttiyhtiö Afryn laatiman ympäristölupa- ja toiminnan aloittamislupahakemuksen mukaan saha sijoittuu Imatran tehtaiden Tainionkosken tehdasalueelle.

Rakentaminen alkaisi jo ensi vuonna, ja toiminta käynnistyisi vaiheittain vuonna 2028.

Saha käyttää 60-prosenttisesti mäntytukkia ja 40-prosenttisesti kuusitukkia, yhteensä noin 1,7 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Tuotanto on 800 000 kuutiota valmista sahatavaraa, josta höylättyä noin 250 000 kuutiota.

Saha on yksilinjainen ja yhteen kuutiometriin sahatavaraa tarvitaan puuta 2,07 kuutiota.

Tukkikentän koko on 12 hehtaaria. Pilaantumisen estämiseksi tukit kastellaan kesäaikana ja kasteluvesi otetaan Saimaasta.

Rauman saha antaa vertailukohdan

Sivutuotteina syntyy haketta, purua, kuorta ja kutteria. Mäntyhake menee suoraan Tainionkosken sellutehtaalle. Kuusihake kuljetetaan Stora Enson toiselle Imatran-tehtaalle eli Kaukopään CTMP-laitokselle kemialliseen hiertämöön. Puru ja kuori menevät energiakäyttöön.

Sahan logistiikka hoidetaan pääasiassa autoilla ja junakuljetuksina.

Saha suunnitellaan ympäri vuoden jatkuvaan, keskeytymättömään kolmivuorotyöhön. Työntekijämäärä on 150–170 henkilöä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyrkii käsittelemään lupahakemukset kymmenen kuukauden määräajassa eli ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä.

Imatran sahahanketta voi suhteuttaa siihen, että Suomen nykyisistä sahoista suurin, Metsä Groupin vuonna 2022 käynnistynyt Rauman saha maksoi noin 260 miljoonaa euroa, ja se pystyy käyttämään mäntytukkia 1,5 miljoonaa kuutiota. Uusinta tekniikkaa hyödyntävän sahan lastentaudeista on huhuttu.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat