Keskustelut Tekniikka Akkukäyttöinen trimmeri / raivuri

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)
 • Akkukäyttöinen trimmeri / raivuri

  Merkitty: 

  Onko kokemusta akkukäyttöisistä trimmereistä taimikon heinäämisessä? Paino näyttää olevan noin kolmanneksen polttomoottorillisista raivaussahoista. Esim. Makitalla laitteita ruohotrimmeri ja ruohoraivuri -nimikkeillä, valikoimaa riittää.  On raivauskahvallista mallia ja silmukkakahvaa jne. Siimapäätä, metallista ruohoterää ja komposiittiterää.

 • Pavekka

  Kyllä se mun mielestä kuulostaa vähän niukalta jos tositoimet kestää varttitunnin tai kakskytä minuuttia. Asiaan vaikuttanee lataus-ja vaihtoakku optiot. Tässä ei nyt vaan ole asianosaiset kovin analyyttisesti työrutiinejaan ja kalustokäyttöä sekä sisältöä käsitelleet.

  No en sitä tietoa tarvi koska olen tyytyväinen vallitsevaan bensakalustoon enkä ole vaihtoaikeissa mutta varmaan joku hankintaa miettivä on tuollaisestakin kiinnostunut ja kyllä se itseäkin kiinnostaa mutta lähinnä yleisestä mielenkiinnosta.

  Arnold Layne

  Teen yleensä pihan trimmaamiset raivaussahalla siimapäällä. Tankillisella teen sen hyvin monta kertaa. Makitan akkukäyttöisellä trimmerillä sain tehtyä vain 20 min 5 Ah akulla enkä tehnyt eri tavalla kuin polttomoottoriversiolla. Metsään en lähde näillä kokemuksilla akkukoneen kanssa. Metsässä tulee huudatettua konetta enemmän kuin pihalla. Tapa millä akullisen saa kestämään on poltella tupakkia ja ihmetellä työmäärää ohhoijjaa kun on urakkaa ja lopetella urakan siihen siltä päivältä. Mitään ei valmistu mutta kestää se akku viikkoja tällä tapaa.

  Panu Panu

  Stihlin AP500S pikkuakku on 8,8ah ja 337Wh. Kaadoin, karsin ja pätkin sillä pihapuita kesällä 1,5 tuntia. Kaverilla oli täyteen tankattu polttomoottorisaha ja siitä loppui bensa. Mulla oli akussa puolet jäljellä kun hommat oli tehty.

  Arnold Layne

  Stihlin akun hinta on yli 400 euroa. Verkkokauppahintaa katsomalla satunnaisesta verkkokaupasta euro / Wh suhde on laskukaavalla 440 e / 337 Wh = 1,3 e/Wh. Verrokkina vaikka aiemmin mainittu Makita vastaavasti 70 e / 90 Wh = 0,78 e/Wh. Ampeeria antaa Stihl enemmän. Onko hintansa arvoinen? Se sopii jokaisen miettiä.

  Pavekka

  No annetuista spekseistä se on helppo päätellä että kolme akkua per päivä. Eli n. +1200 juuroa plus muuta rojut. Ellei ole latausmahdollisuutta tai roudaa aggregaattia metsään. Siis akkusahoissa kestoa mitataan ajallisesti koska lisävirtaa ei saa kaadettua kannusta. Makitan pikkuakkuja siis kottikärryllinen.  Ymmärsinkö väärin?

  Panu Panu

  349€ on kahden sekunnin googlauksella Stihl AP500S akun hinta (toki kalliimpiakin hintoja löytyy eri kaupoista). Siinä päästään noin 1€/Wh. Makitalla tosiaan halvempi mutta 90Wh on turhan pieni muuhun kuin satunnaiskäyttöön.

  Akut maksavat mutta lataus ei käytännössä maksa. Ja akut käyvät sitten aika moneen vehkeeseen. Seuraavaksi on tarkoitus hankkia Stihlin akkukäyttöinen pensasleikkuri.

  jpjulku jpjulku

  Keskustelu on mennyt akun riittävyyteen, kun nimenomaan totesin, ettei se puoli tässä nyt ole niin mielenkiinnon kohteena. Keskustelu siinä tuntuu olevan samanlaista kun täyssähköautoissa. Jotkut (yleensä ne, joilla ei ole asiasta kokemusta) sanovat, ettei akkujen riittävyys  millään mahdollista normaalia autoilua. Joillakin on taas asiasta jo kymmenen vuoden kokemus, eivätkä ole nähneet sen suhteen mitään ongelmaa. Minä etsin kevyttä ja kätevää laitetta turvetuotantoalueen metsitysprojektille.  30 ha alueen istutukset alkavat olemaan ohi ja nyt näyttäisi alkavan muutaman vuoden heinäysprojekti. Paikalla on sähköt ja mönkijä on käytännössä mukana koko ajan. Neljällä akulla saa ”täyden työkierron”. Kaksi akkua mukana ja kaksi latautumassa.

  Minua kiinnostaisi kokemukset seuraavista kysymyksistä (käytän nyt tässä merkkinä Makitaa):

  1)  Makitalla on näitä trimmereitä kahta jännitettä, 18v ja 36v (eli yhdellä tai kahdella akulla). 18v laitteiden nimike näyttää oleva trimmeri ja 36v laitteiden raivuri. Suunnittelen laitteen hankintaa heinäykseen, en raivaukseen (siihen on Stihl 460 ja 490). Onkohan tuo 18v riittävä? 36v laitteet on jo selkeästi painavampia, jo kahden akunkin takia. Ja selvästi kalliimpia.

  2) Makitalla on trimmereitä  kahdella siimatyypillä. On sellaisia, joissa on yksi siimapää ja siiman paksuus 1,65 mm. Näissä maksimikierrokset 7800. Sitten on vähän tehokkaampia laitteita, jotka leikkaavat kahdella 2 mm siimalla. Näissä maksimikierrokset 6000.  Varmaankin kahden siiman malli parempi?

  3) Mikähän kahvatyyppi olisi paras heinäykseen. Siis kun taimen ympärille tehdään pieni heinävapaa rinkula. Onkohan raivauskahvat siihen hommaan parhaat vai olisiko pyörähdys taimen ympäri jopa helpompi tehdä silmukkakahvalla?

  4) Siimapään lisäksi noihin saa myös erilaisia metalli- ja komposiittiteriä, ihan kevyimpiä malleja lukuunottamatta. Voisin kuvitella, että helposti heinäyksessäkin päätyy näiden terien käyttäjäksi siiman sijasta.

  5) Vain osassa malleista on sellainen etusuojuslenkki, joka estää leikkaamasta taimea tai muuta kohdetta, jota ei ole tarkoitus leikata. Näissäkin malleissa lenkki on vain suoraan laitteen edessä, sivusta taimen voi katkaista vahingossa. Voisi olla tarpeen parannella suojalenkki sellaiseksi, ettei edes sivulta voi vahingossa leikata taimea.

  jpjulku jpjulku

  Makitan 6Ah akun hinta 69€, eli 64c / Wh.

  Panu Panu

  Mulla ei ole Makitasta kokemusta ja olen käyttänyt aina kahta siimapäätä,, Stihleissä jännite on 36V. Siima katkeilee ja lyhenee vauhdilla vaikka olen hankkinut järeintä mitä löytyy. Paras olisi jos löytyisi metallivaijeria. Tai sitten pitäisi käyttää metalli/komposiittiterää. Käytännössä on tullut siimalla katkottua pientä vesakkoakin mutta siinä tulee nopeasti rajat vastaan. Rinkulakahvoista ei kokemusta mutta ajatus tuntuu oudolta.

  jpjulku jpjulku

  Kävin äsken testailemassa Makitan trimmereitä. Nuo rinkulakahvamallit jäivät heti pois mietinnästä. Niissä mennään aika kummallisessa asennossa kylki edellä.

  Tästä virran riittävyyskeskustelusta tuli vielä mieleen, että voihan sinne työmaalle (autoon) ottaa mukaan vaikka 100Ah akun ja pienen halpisinvertterin. Ei tarvitse verkkovirran ääreen mennä lataamaan. Ja jos raaskii investoida litiumakkuun, sen ottaa vaikka reppuun jo mukaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)