Keskustelut Metsänhoito Alapuusto männiköissä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 37)
  • Alapuusto männiköissä

    Omistan noin 40-vuotiasta männikköä, mihin on muutama vuosi sitten tehty koneella harvennus.

    Sen jälkeen sinne on kasvanut kuusen näreitä, koivuja, pihlajaa, pajukkoa. Isoimmat jo yli kolmemetrisiä.

    Kysymys, eli pitäisikö ne raivata pois vai antaako vain kasvaa? Mitään koneellista hakkuuta ei ole tulossa ainakaan 15 vuoteen. Haittaako ne männikön kasvua?

  • Gla Gla

    Kuiturunkoja ei kannata alkaa kasvattaa 40 v mäntyjen alla, eikä 1-3 m vesakko vaikuta tuon ikäisten mäntyjen karsiutumiseen. Aloittajan kuvauksen mukaan muutaman vuoden takaisen harvennuksen jälkeen sinne on kasvanut kuusen näreitä, koivuja, pihlajaa, pajukkoa. Isoimmat jo yli kolmemetrisiä.

    Kuuset on ainoita, joita voisi teoriassa kasvattaa, jos ollaan vähintään mt-kasvupaikalla. Kuuset tuskin ovat 3 metrisiä, joten kaksijaksoisen puuston osalta ollaan vähän takamatkalla. Onko kuusia edes riittävästi uuteen sukupolveen? Tästä seuraa se, että tulevien hakkuiden kantohinnat ovat alhaisempia kuin ilman alikasvosta. Kuidun määrä tuskin tätä kompensoi. Kaksijaksoisen idea on pidentää kiertoaikaa. Nyt siis puuttuu tieto kasvupaikasta ja kuusten määrästä eli onko kuusista kasvatettavaksi.

    Gla Gla

    Pientä nillitystä tähän:

    ”Pajut, pikku kuuset ja muut joutavat risut saa jättää riistan viihtyvyyttä lisäämään.”

    Minusta luonnonhoidossa on tarkoitus suosia monimuotoisuutta eli kaikkia lajeja, ei ainoastaan riistaa. Onko metsän hyödyntäminen juurtunut niin syvään, että puhutaan usein riistasta.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Michael Müller kertoo Metsätieteen Aikakauskirjan katsauksessaan, että alikasvoksen säästäminen mahdollisesti hyödyttäisi hömötiaisia. Ainakin riistatiheiköt ja säästöpuuryhmät kannattaa jättää raivaamatta. Vanhat naavaiset ja jäkäläiset näreet ovat hyviä ruokapuita talvisin.

    Gla Gla

    Kyllä, hömppä ei ole riistaa.

    Apli

    Eräs tuttavani kasvatti noista pienemmistä männyn seassa energiapuuksi sitten päätehakkuussa korjattiin pois kaikki.. Ei välttämättä sekään huono vaihtoehto.

    mehtäukko

    Kaikenlaisia variaatioita on metsänkasvatuksessa tullut nähtyä, eikä hyvin arvuuta mikä pelaa mikä ei.

    Pete

    Turha siistiminen on turhaa ja olen samaa mieltä keturin ja Annelin kanssa. Kysymys oli haittaako mäntyjen kasvua. Ei haittaa. Pitäisi nähdä kuvio, että voi sanoa kannattaako alikasvosta jotenkin ohjailla tuottamaan kuitupuuta ja/tai seuraavas puusukupolvea. No tätä ei kysytty, mutta kommentoin silti. 40v männikön alla voi tapahtua seuraavien vuosikymmenten aika paljon tai ei juuri mitään. Potentiaali kannattaa hyödyntää jos sitä on. Silloinkin kannattaa jättää kaikkia puulajeja. Menee piipertämiseksi, mutta jos siellä jotain sahailee, niin esim. raitapöheikköjä voi harventaa niin että jää yksi runko. Siitä voi kehittyä arvokassäästöpuu aikanaan ja vesominen vähenee kun jättää yhden rungon.

    GLAn kommenttia alhaisemmasta puun hinnasta jos jättää alikasvosta kehittymään kuitupuuksi en ymmärrä. Ei mäntyjen hinta eikä puutavaralajijakauma siitä yhtään heikkene vaikka korjuukelpoista alikasvosta olisi pohjalla. Poistuman keskijäreys hieman alenee kyllä, mutta ei se vaikuta mäntyjen hintaan. Jos vaikuttaa niin kannattaa kilpailuttaa leimikko.

    Piipertämisiin!

    Gla Gla

    40 vuotias puusto, seuraava hakkuu aikaisintaan 15 v kuluttua, tuskin päätehakkuu kun ei olla Visakallon metsissä. Jos siellä on kuusialikasvsta, joka tuskin 15 vuodessa kehittyy kuitupuuksi, tottahan kantohinta on kaksijaksoisessa eri kuin tasarakenteisessa. Sama mäntyjen päätehakkuussa, jos kaksijaksoisena kasvattaa kuten edellä kirjoitin.

    140ärrä

    Kuusien juuret on pinnassa männyn syvemmällä, joten juuristokilpailu ei ole niin kovaa. Kunhan ei tule tiheää kuusikkoa, niin tuskin on mäntyjen kasvuun mitään huomattavaa vaikutusta. Koivut vaatii valoa sen verran, että tuskin voima riittää kilpailuun.

    puutuomas puutuomas

    Minulla vastaavanlainen männikkö jonka ensiharvensin 10v sitten ja sinne kehittyi runsas alikasvusto, jonka myös harvensin ja tänäpäivänä siellä on ainespuu kokoinen alikasvusto ja mäntyjen kasvu hurjaa. Myöskin metsän eläimet ja linnut viihtyvät riistan lisäksi hyvin metsässäni.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 37)