Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 266)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • hikinen94 hikinen94

    Juuri uutisissa, että energiapuu varastoja lämpölaitoksilla lauhan talven jälkeen reippaasti. Kuopion energialla esim yli miljoonan kuution verran. Meinasivat että buumi ohi🤔🤔

    Visakallo Visakallo

    Varmasti buumi on nyt ohi. Olin oikein tyytyväinen kuusinkertaistuneeseen energiapuun hintaan ja toki myös Kemeraan ja Metkaan. Nyt ei sellaisia leimikoita olekaan meillä vähään aikaan näköpiirissä.

    Jalmari Kolu

    No odotellaan ensi talvi ja sitä seuraava. Ei tuon käyttö vielä ole kokonaan loppumassa, mutta huippusuhdanne on varmasti ohi.

    Huippuhinta houkutteli tuttava mo:n investoimaan oman metsän hoitoon. 30 000 euroa traktori, ja siihen 35 000 euron kuormain ja vielä energiakoura. Oma ajokone on jo entuudestaan. No jokainen tavallaan, mutta tuossa on eräs nousukauden seuraus. Raivausahatöiden kustannusarvio vieraalla teettynä oli ko tilalla jotain 15 000 euroa..

    jpjulku jpjulku

    Mitä fundamenteissa on tapahtunut, jotta energiapuubuumi olisi ohi? Tämä painaisi varmaan myös kuitupuun hinnan laskuun. Siitä ei ole merkkejä.

    arto arto

    Viime talvena näkyi kuusikon harvennus  12ha kaikki meni oksineen energiakasaan suurimat tyvet oli liki 20cm  ponsse oli tekemässä.

    Jalmari Kolu

    No ei kait tuossa muuta ole tapahtunut kuin lauhan talven ansiosta varastot tupaten täynnä. Ja jos ajatellaan että alan yleinen periaate lie niin että välittäjä saa rahansa vasta kun tuote on haketettu ja poltettu, niin pienien toimijoiden kirstu tyhjenee nopeasti, ts. ostajat vähenee. Tilanne voi kestää muutaman vuoden kunnes tasoittuu.

    Reima Muristo

    EK on laittanut jo kuminaama-stubbbbbin avaamaan venäjän ja Suomen välistä rajaa. Lannoitteet tuodaan edelleen sieltä, kuten ennenkin. Puu on sitten ensimmäisten tulijoiden joukossa, kun raja avautuu. Silloin saamme jälleen puhdasta kotimaista puuta, ruoan lisäksi.

    jpjulku jpjulku

    Kun peruskysyntä pitää, häiriöt tuotantoketjussa ovat vain tilapäistä pientä värinää.

    suorittava porras suorittava porras

    Syntyy isoja häiriöitä ,kun tekijöitä putoaa pelistä pois. Kokopuutakin on korjattu vain äärimmäisessä hädässä ja varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Sahan on siis annettava laulaa entistä enemmän taimikoissa, mikäli halutaan tuottaa puuta jalostukseen. On varmasti haastavaa katsella pilalle menevää taimikkoa ,kun ketään ei kiinnosta tehdä tuottamatonta työtä. Toistan vielä , että lukijoiden kuvissa lähettämässäni kuvassa näkyy ,mikä on kehityksen suunta. Puuta otetaan sieltä ,mistä se irtoaa kustannustehokkaimmin. Hoitamaton taimikko on listan häntäpäässä ja toimenpiteiden ulkopuolella. Hyväntekeväisyys jää historiaan.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Peruskysyntä on laskeva, kova talvi lieventäisi kehitystä jatkossa. Laaniakin on keskeyttänyt hakkuut toistaiseksi, inventoivat varastotilanteen. Kyllähän 50 euron energiapuun hinnat menneen talven juttuja ovat. Kun varastot pursuavat tavaraa, niin siinä hinta äkkiä puolittuu. Sitä vastoin pystykauppa uudishakkuussa kuusilatvusmassan hinnat ovat pitäneet. Se taas johtuu ainespuu markkinoiden kireydestä.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 266)