Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 587)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Tolopainen Tolopainen

    Mistä sellainen käsitys on tullut, että motolla ei voi raivata. Kyllä naapurin Kaapo voi, kaataa pajukkoa pellonojista energiapuuksi omalla Sampolla.

    suorittava porras suorittava porras

    Huono hoito ei todellakaan liene tälle palstalle kirjoittavien metsänomistajien ongelma . Ongelma siirtyy sujuvasti koneyrittäjien ja tulevan metsänomistajapolven harteille. Lopulliset huonon hoidon vaikutukset mitataan vasta päätehakkuussa. Viitteitä negatiivisesta kehityksen suunnasta antavat jo viimeisimmät tutkimukset ,joista käy ilmi ,että metsien kasvu on taantunut.

    Eihän se metsä kasva ,jos siellä ei ole tarpeeksi elinvoimaisia puita. Sietääkin miettiä ,mistä moinen kehitys johtuu. Viiveet ajoituksissa ja metsänhoitotöiden laiminlyönnit johtavat vääjäämättä huonompiin tuloksiin. Edustava indikaattori on pelkäksi energiaksi tarjottujen leimikoiden määrä. Yksityisten ja ammattimaisesti hoidettujen tilojen välillä on tässä suhteessa huima ero.

    konstapylkkerö2

    Eläpä yleistä. Tod.näk. yli 90%:lla täällä keskusteluja seuraavilla on taimikot hyvässä kunnossa. Firmat kasvattaa kuitupuuta ja yksityiset pääosin tukkia . Lisäksi yksityisillä on muutenkin yleensä eri päämäärät kuin yrityksillä.

    suorittava porras suorittava porras

    Nämä ”energiapuunkasvattajat” luulevat kasvattavansa tukkia. Ammattimaisesti toimivat eivät jätä mitään luulojen varaan.

    PS . Muutama ammattilainen löytyy yksityiselläkin puolelta eivätkä he missään vaiheessa ole kuolanneet energiapuun perään. Ovat keskittyneet tukin kasvattamiseen. Tuloksista molemmilta puolilta on itsellenikin kertynyt mitattua tietoa aivan riittävästi mielipiteen muodostamiseen eikä niiden suhteen ole tarvetta ruveta peruuttelemaan.

    konstapylkkerö2

    Minä ainakin aion kasvattaa hyvälaatuista tukkia e-puuharvennetyulla mäntykuvioilla. Siihen ei toisten mielipiteet vaikuta mitenkään.

    suorittava porras suorittava porras

    Siitä laadusta ei juurikaan makseta nykyään. Mitä nopeammin saadaan kuutioita, sitä parempi.

    Myös säänkestävyys käy entistä tärkeämmäksi nykyoloissa . Sitä ei edistetä kasvattamalla puita hentorakenteisina liian tiheässä. Kunnon räntäsade tuulen tehostamana on laittanut monta ”laatumännikön” aihiota päreiksi eikä sitä vaivaa paikata muutoin kun tekemällä päätehakkuu ennen aikojaan. Tähän mennessä vähintään kerran kymmeneen vuoteen on lumi tuhonnut nuoria riukumänniköitä näillä korkeuksilla. Jatkossa riski vain kasvaa.

    konstapylkkerö2

    Ei ole ollut haittaa räntäsateesta . Ja nyt siitä e-puukorjjuusta on kulunut 7 vuotta. Ei ole ne männiköt mitään riukupuumetsiä. Uusin e-puuhakkuu tehdään ensi talvena vähän järeämpään metsään.

    Kaikesta päätellen et ole nähnyt milloinkaan kunnon e-puumetsää.

    Nykyisillä hinnoilla e-puu on ihan varteenotettava vaihtoehto sopivilla kohteilla.

    Visakallo Visakallo

    Minä olen ihmetellyt aivan samaa kuin edellinenkin, että joku noissa suorittavan jutuissa ei kyllä täsmää. Syyttelee kaikkia yksityismetsien omistajia riukujen kasvattajiksi, kun samaan aikaan heillä keskijäreydet vain jatkavat kasvuaan.

    Visakallo Visakallo

    Olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaisiin kiertoaikaisiin tukkiprosentteihin suorittavan tuntemat ammattilaiset yksityiset metsänomistajat ovat metsissään päässeet? Minulla on nyt mitattua tietoa koko kiertoaikojen ajalta, ja kyllä sinne 80% on meillä päästy. Nyt näyttää lupaavalta, että jopa koivullakin alettaisiin päästä lähelle, ja se on minusta kyllä ihan oikeasti kova tulos.

    Metsuri motokuski

    Visa on kyllä erinomainen noiden asioiden vääristelyyn ja itsesääliin taipuvainen.  Onko tosiaan suorittava kirjoittanut että kaikki yksityismetsänomistajat kasvattavat riukumetsiä ? Hän on käyttänyt esimerkkiä yhtiön metsiä joissa ei riukumetsiä kasvateta. No senkin ymmärtää kyllä miksi kun ne eivät energiaa tarvitse kasvattaa. Sitä tulee muutenkin.

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 587)