Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 7 vastausta, 571 - 577 (kaikkiaan 577)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Nostokoukku

    Miksiköhän tällainen holhous yksityisestä omaisuudesta on ylipäätään tarpeen?

    Perko

    Tsaarinaikaisen järjestelmän purku on pitkällinen prosessi. Lisenssiviraston virkailija- akka kiivastui kun kerroin, että hän on turhuuden valvojana. Lopettivat virast0n puolenvuoden jälkeen.  Virkatehtävä on on niin tärkeä hallita muita, jotkut kalastus- metsästysvalvojat ja taimikoiden tarkastaja olivat oman innostuksen palkalla kuin harrasteteatterissa vaikka ei kyky olisi ollut.   — Jos joku päivä uudet järjenkäyttäjät katsoisi ne tarvittavat  tarpeelliset kohteet ja poistaisi perintövirat ja valvojat.  Sama noissa metkoissa, muutos tehdä tuottavuuden perästä lähtökohdaksi!  Peitteisen metsän puunmyyntivero  puolitus saattaisi vaikutta korjaavasti  metsäkuvaan.

    Visakallo Visakallo

    Nyt se suorittavan täyskäännös sitten tapahtui! Onkin nyt jo tukien kannalla! Veronmaksajillehan se on aivan sama, maksetaanko metsänomistajille tukea, vai annetaanko verohelpotusta. Enpä olisi kyllä uskonut, että tämäkin päivä tuli vielä eteen!

    Visakallo Visakallo

    Yleensäkin näihin metsätalouden tukikeskusteluihin kaipaisin hieman suhteuttamista. Kovasti ollaan lopettamassa kaikkein pienintä summaa, eli 37 miljoonan euron Metka-tukea, kun samaan aikaan moninkertaisesti suuremmista verotuksellisista etuuksista vaietaan täysiin. Mistä tämä johtuu? Kantorahatulot olivat vuonna 2024 3,6 miljardia euroa, josta metsänomistajat maksavat veroja n. miljardi euroa. Taitaisi summa olla aika paljon suurempi ilman veroetuuksia?

    Visakallo Visakallo

    Taimettumisesta huolehtimisen lisäksi esitetään, että puusto jätetäänkin harvennuksissa sakeammiksi kuin nykyään. Miten tämä  ensiharvennuksissa käytännössä toteutetaan?

    Nostokoukku

    Hakataan vain ajourat auki. Ja uraväliksi nykyisen 18-15 metrin sijaan 10 metriä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vaikka uusien mallien mukaan mennään enskaan vasta 5 ppa-yksikköä ylemmällä tasolla, metsä ei jää harvennuksen jälkeen kovin paljon sakeammaksi. Video poistuu ihan pian mutta vielä ehtii katsella, esim. kohdasta 43 min: ensiharvennus tehdään hieman myöhemmin mutta voimakkaampana. Samassa esityksessä kaavioita siitä miten harventaminen vaikuttaa puuntuotokseen.

    https://tapio.fi/tapahtumat/metsanhoidon-suositusten-ajankohtaiswebinaari-metsan-harventamisen-parhaat-kaytannot-17-6-2025/

Esillä 7 vastausta, 571 - 577 (kaikkiaan 577)