Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 617)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Nostokoukku

    Kuitupuulla voi olla takkuiset ajat edessä. Energiapuuta menee kuitenkin aina. Ja vielä pitkään.

    suorittava porras suorittava porras

    Miksi jättää raivaus puolitiehen ,jos käykin niin ,että vain kuituläpimittan täyttävät puut kelpaavat. On tehtävä täydentävä raivaus paksumpaan puustoon , joka tulee kokonaisuutena kalliimmaksi eikä kasvatettava puusto pääse hyötymään vapautuneesta kasvutilasta. Raivatessa selviää myös ,mitä ollaan myymässä ja onko hakkuu ajankohtainen vuoden vai viiden vuoden kuluttua.

    Visakallo Visakallo

    Kokeilin suorittavan muistia, ja tulos oli jälleen huono. Ei se tunnu millään uppoavan tajuntaan, että minulla ei todellakaan ole raivausrästejä metsissäni. Kuten sanoin tuolla edellä, ainoataan kysyntä ja hinta ratkaisevat, myydäänkö ja tehdäänkö ko. ensiharvennukset energiaksi vaiko kuiduksi. Kuitupuun hinta pitäisi silloin olla sen verran korkeampi, että se kompensoisi karsitun rangan suuremman kertymän. Mikähän tässä asiassa on niin vaikeaa käsittää? Suorittavan olisi vietävä itsensä sinne huoltoaseman baariin uudelleen ohjelmoitavaksi, kun Metsä Croupin on nyt alkanut ostaa ja korjata energiapuuta.

    mehtäukko

    On ostanut ennenkin.

    Visakallo Visakallo

    Onko energiapuun osuus Metsä Croupilla nyt laajenemassa? Ainakaan tähän asti sitä ei ole kovin näkyvästi markkinoitu metsänomistajille.

    Reima Muristo

    Visva Crouppella kulkee lujaa….

    Visakallo Visakallo

    Kiitos vain Reima! Itselläsi taitaa kulkea lujempaa…

    oksapuu

    Mihin rinnank. läpimittaan Visa sen 22ha raivaili? Onko tarkoitus myydä kokopuuta?

    Täällä paikallinen ostomies on sitä mieltä että jos ennakko raivuusta viisivuotta aikaa niin se pitää tehdä uudestaan…

    Visakallo Visakallo

    Ko. alueilta ei myydä kokopuuta, vaan ne ovat kahden vuoden sisällä normaalissa ensiharvennuskoossa, kuten tuolla edellä pari kertaa jo kerroinkin. Kysymys on vain siitä, minkälainen puumarkkina on vuonna 2027 karsitun rangan ja kuitupuun kysynnän ja hinnan suhteen.

    oksapuu

    OK, sittenhän homma on bueno.

    Tuosta saa yhden hyvän 1500 motin kaupan ja hintakin lienee kohdallaan. Pakko sanoa että itsellä tilanne on huonompi, ei vaan ehdi raivata niin että ei rästejä olisi…

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 617)