Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 9 vastausta, 611 - 619 (kaikkiaan 619)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • suorittava porras suorittava porras

    Pieniähän ne Visan puut ovat ,mikäli tarvitsee edes miettiä kokopuuvaihtoehtoa. Kunnolla kehittyneen nuoren ensiharvennuspuun se osa latvusta ,joka ei täytä kuitupuun mittoja, mahtuu miltei hakkuukouran sisään eikä juurikaan kasvata saantoa. Latvaosa tarvitaan parantamaan maaperän kantavuutta ja pitämään lahopuun osuus sopivana palstalla.

    PS. Tämä energiapuuasia ei liene pelkästään Visan ja minun vuoropuhelua. Mielipiteitä lukevat ja esittävät muutkin ja asemoivat oman tilanteensa mahdollisesti käytyjen keskustelujen perusteella. Se on kuitenkin yleinen ongelma ,että liian pientä puuta pyritään tarjoamaan markkinoille ja monien kohdalla on tullut pettymyksiä ,kun tuote ei kelpaa tai korjuun tulokset eivät täytä odotuksia.

    Visakallo Visakallo

    Mistä se kokopuu nyt tuli taas suorittavan juttuihin? Etkö malttanut lukea edellisiä tekstejä, vai unohditko ne jo? Kannattaisi keskittyä, eikä aina vain suoltaa sitä samaa oma tarinaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Kokopuuhan sitä saantoa lisää riukupuiden kohdalla. Hinta on kuidulle varmimmin parempi verrattuna energiapuuhun. Energiapuun ja erityisesti kokopuun kysyntä on laskussa tuoreimpien uutisten perusteella. Kajaanin tilannetta kuvaava ”tapaus” oli varsin selkeästi esillä perusteluineen viimeisimmässä metsälehdessä eikä se tule jäämään viimeiseksi. Kun puulla tuotettua energiaa ei enää jossakin suunnalla tarvita , jää ainoaksi vaihtoehdoksi kasvattaa vain ainespuuta ja toimia sen vaatimilla ehdoilla.

    Visakallo Visakallo

    Siis motolla karsittu puu onkin kokopuuta, jos joku ostaa sen energiapuuna? En minä ole myymässä puitani Kajaanin suunnalle, vaan etelään päin, jossa energiapuun käyttö on koko ajan vain lisääntynyt. Kuten sanoin, ratkaisu tapahtuu vuonna 2027 pelkästään  hintojen perusteella. Olen hoitanut metsiäni täysin suorittavan oppien mukaan, mutta jostain syystä se ei nyt taidakaan hänelle kelvata.

    oksapuu

    Eipä tuohon tarvita kuin yksi kunnon pakkastalvi niin sähkön hinta on tapissa ja e-puu varastot on poltettu pois.

    Eurohan se on paras konsultti, kertoo kyllä mitä kauppaa kannattaa tehdä…

    suorittava porras suorittava porras

    Tarkentava kysymys Visalle. Onko mainitsemasi karsittu ranka myyty kilokaupalla ,vai motomitalla?

    Visakallo Visakallo

    En pysty vielä sanomaan, millä tavalla vuonna 2027 puukaupassa toimitaan, mutta tähän asti kaikki karsittuna myyty puu on tilitetty minulle motomitan perusteella. Kokopuu on tilitetty metsäkoneen kuormaimen vaakan mukaan. Joskus aikaisemmin myös tienvarsimitan mukaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hiililaskenta on epäloogista, todetaan toisessa ketjussa. Näin tosiaan on että tuontipuuta ei lasketa meillä hiilinielua alentavaksi toisin kuin kotimaassa hakattu puu. Asia liittyy energiapuuhun jota on nyt hakattu kuin viimeistä päivää eli suuruusluokkaa 10 milj. m3 vuodessa? Kuitenkin jos pienpuuta ei hakattaisi energiaksi, vähintään osa tästä puusumasta olisi siirtynyt luonnonpoistumaksi ylitiheissä nuorissa metsissä. Samaan tapaan: jos puunkäyttöä yleensä vähennetään, saadaan teollisuudesta vähemmän uusiutuvaa energiaa. Se pitää sitten tuottaa jotenkin toisin, ja siirtää metsäkatoa aiheuttavia linjoja pitkin, jos se on sähköä. Suo siellä vetelä täällä.

    Kokenut kaiken tietää

    Ennen tätä nykyistä energiapuubuumia raivattiin aika paljon pienpuuta maahan, pieniltä syrjäisemmiltä kuvioilta jopa ainespuun kokoista, kun metsä piti saada hoidettua, ja järeytymään. Äkkiä siitä hiili vapautuu niinkin, hyvähän se on jos poltetaan. Työllistää, ja raha liikkuu, fossiilisen käyttö vähenee. Metkan maastotarkastuksessa oli mitattu eräs kuvio, tehtiin samaan aikaan viimeisten kemeroiden aikaan, mutta kun oli alle puolen hehtaarin kuvio, niin oli Metkaan vasta laitettava. Keskipituus oli 10,7 m, yksi kasvukausi hakkuusta. Kuiduksi hakatut puut meni yhdelle kolmesta, keskikokoinen moto hakkasi, ajokone oli harvennuksille sopiva. Hakkuujälki oli minusta hyvä. Olisi tuo alle puolen hehtaarin kuvio vaikea ollut saada myöhemmin kaupaksi. Mutta nyt olisi sitä raivattua taimikkoa, jossa 3000 runkoa hehtaarilla, mitäköhän sille pitäisi tehdä, raivata puolet heti maahan, vai kasvattaa tuossa 11 metriseksi, ja toivoa kaupan käyvän hyvin myös viiden vuoden kuluttua?

Esillä 9 vastausta, 611 - 619 (kaikkiaan 619)