Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 641 - 650 (kaikkiaan 658)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • suorittava porras suorittava porras

    Paksummalle tavaralle riittää ottajia ja tekijöitä. Ohuemman materiaalin osa on väistyä ,kun kokonaiskysyntä hiljenee. Isäntien kohdalla keskustellaan ostokielloista . Koskevat riukuleimikoita ,mutta järeämmät kelpaavat entiseen malliin. Kovan kysynnän aikaan ostetaan ,mitä irti saadaan. Kysynnän ehtyessä pienipuiset kohteet jätetään kasvamaan.

    Kajaanissa supistukset kohdistuvat lehtitietietojen mukaan hakkuutähteisiin ja kokopuuhun. Energiapuuta olisi ollut tarjolla miljoona mottia. Tähän asti on otettu talteen 250 000 mottia/ vuosi, josta metsäenergiasta luopumisen vuoksi putoaa 200 000 kuutiota pois vuositasolla. Isännät joutuvatkin raivaustalkoisiin saadakseen metsänsä kuntoon ja kantamaan myös kustannukset. Energiapuusta ei enää ole apua. Kasvattavat puunsa ainespuumittoihin halusivatpa tai eivät. Ei auta valitella latvusten liiallista supistumista. Se ei ostajia kiinnosta. Sato korjataan sitten,  kun se on kypsää.

    Visakallo Visakallo

    Siinä vain voi käydä niin, ettei ne järeämmät puut olekaan enää myynnissä, jos hinnat nyt enemmän putoaa. Kun muistelee niitä 90-luvun pahimpia lamavuosia, niin aikas hiljaista oli metsissä silloin. Kun metsäteollisuus hiljenee, vähenee myös puun sivuvirrat. Lämpövoimalat on kuitenkin pidettävä toiminnassa, ja niille tarvitaan vastaavasti enemmän energiapuuta.

    Kokenut kaiken tietää

    Muualla maailmassa ihan yleinen tapa jättää kaikki harvennukset tekemättä, ja sitten hyvän markkinatilanteen aikaan vaan laittaa sileäksi, kun puusto on kypsää. Helposti tuollainen nyt aktiivisesti hoidettu ja parin vuoden aikana hakkuuräseistä purettu metsätila voi olla hakkaamatta 20 vuotta, siinä voi vaikka tehdä sukupolvenvaihdosta, jättää vaikka hallintaoikeutta ”rauhoitusajaksi” saa alennettua vähän kauppahintaakin.

    Apli

    Hiilinielutkin paranee kun hakkuita jätetään reilusti tekemättä, luulisi ympäristöväenkin olevan silloin tyytyväisiä.. Jos energiapuun hinta ei miellytä myyjää niin antaa kasvaa..

    Visakallo Visakallo

    Sellaisiakin aikoja ollaan ehditty nähdä, että valtiovalta on kaavaillut metsänomistajille jopa jonkinlaista velvoitetta luovuttaa puuta teollisuudelle. Ensiharvennusten verovapaus silloin finanssikriisin aikoihin 2008-2011 taisi kuitenkin jäädä järeimmäksi keinoksi. Muistatteko muita vastaavia tapauksia?

    suorittava porras suorittava porras

    Huonoina aikoina on yleensä ostajan markkinat. Ihmiset myyvät puitaan mihin hintaan tahansa, kun rahaa on pakko jostakin saada. Mielessä vahvasti, mitä 1990-luvulla tapahtui. Ei siitä energiapuustakaan maltaita makseta . Käytetään  myös vain paremmin käyttötarkoitukseen sopivaa paksumpaa puuta ,jota ihmiset muun kysynnän vähentyessä auliisti tarjoavat.

    Visakallo Visakallo

    1990-luvulla ei vielä ollut energiapuulle markkinoita. Minun on sanottava, että juuri niiden markkinoiden avautuminen 2000-luvulla on ollut parhaimpia asioita metsänomistajille.

    mehtäukko

    Ei kysymys olekkaan energiapuusta, vaan menetelmien järkevyyksistä kuinka sitä tuotetaan.

    Husq165R

    Mutta kun tomska on vaurastunut e-rääseikköjä myymällä. Pakko sen on silloin toimia. Vahva käytännön kokemus.

    Visakallo Visakallo

    Juuri näin kuten mehtäukko tuossa edellä totesi. Pitää mieltää ero tuotetun ja sellaisen energiapuun välillä, jota vain on eri syistä olemassa, ja jonka tuottamisesta ei ole kukaan päättänyt. Kummallekin on ollut kulloisenkin tilanteen mukaan markkinoita. Nämä ovat tosiasioita, joita on turha kenenkään kiistää.

Esillä 10 vastausta, 641 - 650 (kaikkiaan 658)