Keskustelut Metsänhoito Ensiharvennus kahdessa osassa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)
  • Ensiharvennus kahdessa osassa?

    Hei

    Suunnittelen ensiharvennusta omana työnä moottorisahalla ja mönkijällä kärryineen. Kun kyselin ostajia kuitupuille, paikalliset ostajat lupasivat ostaa vain koivukuidun. Mitä mieltä kokeneemmat metsänhoitajat ovat, onko järkevää tehdä ensiharvennus sillä tavalla kahdessa osassa, että ottaa nyt vain koivut (jos havupuille ei ole ostajaa) ja tehdä tai teettää myöhemmin ensiharvennus loppuun havupuiden osalta, kun niiden markkinatilanne on parempi? Otettavan puuston suhde tässä vaiheessa näyttäisi olevan koivu 80 ja mänty+kuusi 20 prosenttia, eli tämä ”ensimmäinen” harvennus antaisi jo kunnolla vauhtia jäävälle puustolle. En millään malttaisi olla tekemättä ensiharvennusta nyt itse, kun on tänä talvena luppoaikaa. =)

  • Pähkäilijä

    Onko monenkin sadan motin kauppa? Jos havupuuta tulee vaikka 10 mottia niin eikös nuo mene vaikka polttopuiksi?

    Turhaa työtähän tuossa tulee kun kahteen kertaan saman paikan koluaa ja ylimääräistä pähkäilyä kun yrittää jättää sopivaan tiheyteen ja miettiä mitkä sitten käy kaatamassa seuraavalla kerralla, jos käy.

    Mutta ainahan työnteko on parempi ratkaisu kun kotona pallien rapsuttelu päivästä toiseen 😉

    Niko

    No mikä ettei, kun intoa riittää!

    Jos se koivun poistuma olisi jotain 40 kuutiota/ha, ei ne loput havupuut siellä haittaa vaikka oppien mukaan tiheäksi jäisikin -ei se ole niin tarkkaa. Joskus ne konen tekemät ensiharvennukset näyttääkin omaan silmään harvoilta.

    Onpahan siten jotain huseerattu. Saattaisi saada sen 1 200€/ha bruttona kasaan. En uskalla lähteä arvioimaan sitä kannattavuuspuolta. Kyllä sitä saattaa paita ja toinen rukkanen välillä kastua ja sitä mönkkäriä joutuu välillä tankkaamaan. Mukavaa se kuitenkin on, jos muistaa ottaa eväät mukaan.

    partitivi siihen–> sitä, verbeistä kastuu–> kastua

    Tiku

    Kiitoksia asiallisista mielipiteistänne. =) Pähkäilijän kysymys kaupan suuruudesta on tällä haavaa vielä mietinnässä. Kymmenisen hehtaaria olisi tuota ensiharvennusalaa, mutta en ennätä tehdä sitä kokonaan. Alustavasti olen miettinyt, että jos sen runsaat sata mottia saisi, niin tulisi sopivasti pariin autokuormaan kuljetettavaa. Sitten jos myös kevättalvi on vähäluminen, ennättää tehdä enemmän.

    Miten yleensä olette tehneet kaupat ostajan kanssa, kun ei ole tietoa, paljonko puuta tulee? Kumman kanssa ostaja tulee helpommin toimeen: sen, että puuta tulee luvattua vähemmän vai enemmän?

    Metsät ovat Kainuussa, ja huomaan sen vaikuttavan hintoihin kielteisesti. Kun keskihinta koivukuidulle näyttää olleen lokakuussa hieman yli 30 euroa, paikalliset lupaavat 27-28 euroa. Tai sitten vain ensikertalaista viedään… =)

    Niko

    ”Miten yleensä olette tehneet kaupat ostajan kanssa, kun ei ole tietoa, paljonko puuta tulee? Kumman kanssa ostaja tulee helpommin toimeen: sen, että puuta tulee luvattua vähemmän vai enemmän? ”

    En ole hankintana myynyt, mutta pystyyn olen. Pystykaupoissakaan ei aina tiedetä paljonko puuta kertyy eikä se ole suuri ongelma.

    Voisi kuvitella, että jos puhut sadasta kuutiosta ja kertyy 50 on huonompi juttu, muttei kestämätön sekään.

    Parempi vaihtoehto kaikille on se jossa puhut sadasta ja kertyy 150.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ensikertalainen yleensä harventaa koivikot 2 kertaa ku se jää aina liian tiheäksi, mutta sitä ei kannata miettiä kun kaikkea ei muutenkaan tarvitse tehdä kerralla kaikkea. Suosittelen, että teet vain ajoreittiä niin kauan kun on keliä ja sit siirryt harvennukseen. Ku tiet on valmiina niin sitä on helpompi tehdä sitten syvemmän lumen aikaan. Itte meen tänä talvena harventamaan kuusia viime talvena harvennetusta koivikosta. Jos niitä on se 20% niin mikään onkelma ole miettiä miltä se metsä näyttää sitten ku ne poistaa.

    Panu Panu

    Jos määrä jää alle niin ostajalla on oikeus vaatia sinua toimittamaan sopimuksessa luvattu määrä tien varteen. En usko, että siihen ryhdytään mutta ensi kerralla ei välttämättä enää tarjousta tule jos jäi paljon alle.

    Samoin ostaja voi jättää ylimääräiset pinoon. Tämä tulee lähinnä kyseeseen jos rekka tulee täyteen ja pinoon jää alle 10 mottia niin eivät välttämättä viitsi tehdä uutta reissua.

    Tai jos talous sakkaa pahasti eikä ostaja tarvitsekaan puuta niin ottaa vain sen mitä sopparissa lukee. Näin jotkut ostajat kuulemma tekivät vuonna 2008.

    Metsuri motokuski

    10 ha on jo sellainen ala että mönkkärillä ja sahahommina homma on todella työläs. Tuskin saat siitä sellaista korvausta että tuntipalkkaa saat. Tuo ala ei ole enää mikään ”puuhapalsta”. Toisaalta ensiharvennuksella tehdään tulevan metsän kasvu ja puu valinnat tuossa vaiheessa sekä tietämys metsänkasvusta olisi hyvä olla. Olen joskus harvennellut noita mönkijä harvennuksia konella ja poikkeuksetta ne ovat olleet liian tiheitä ja kolhuja puissa on riittävästi kapeista urista johtuen. Yleensä nuo alat ovat olleet hehtaarin – parin paikkeilla ja aika kovalta urakka on tuntunut isännistä.

    Hyvässä lykyssä tuosta lähtee 500 – 600 kiintoo kuitua ja mönkkärillä se vastaa vähintään saman verran kuormia.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kyllä se voi olla, että mönkijä pitää unohtaa jos siinä ei ole kuormainta ja silläkin se on vähän terveisten ajelua. Liian raakaa puuhaa käsineen purata ja kasata, ei sellasta kenenkään terveys kestä. Aloittelija nuukailee helposti ajourien kanssa ni alusta asti teet oikein, että otat vaikka 5metrin kepin ja kuljet sen kanssa uran ja soitat vaikka mhy:lle, josta saat luultavasti jonkun ajamaan jos et tunne ketään.

    Tiku

    Ala on iso käsipelissä tehtäväksi, se on selvä. Siksi arvioinkin jo edellisessä viestissäni, että en ennätät tehdä kaikkea, vaan alustavasti lupailin ostajalle sellaista runsasta sataa mottia. Sen verran nyt jaksaa siirrellä puita kun tekee rauhalliseen tahtiin. Tuntipalkkaa ei ole tarkoituskaan laskea, vaan kysymys on sapattivuoden harrastuksesta.

    Ammatti Raivoojalta tuli hyvä vinkki ajouran tekemisestä. Onko ajatus siis sellainen, että aluksi kaadetaan vain ajouralta puuta ja uritetaan näin joku tietty ala kokonaan, ja sitten puuta nurin ja pinoon uran varrelle ja lopuksi pelkkää ajoa?

    Kiinnostaa vielä kysyä vinkkiä siihen sekametsän sopivaan harvuuteen tässä kasvuvaiheessa, kun ylitiheys kuulostaa olevan vaarana useammankin mielestä. Mhy:n vinkki oli, että latvat eivät saa jäädä koskemaan toisiinsa.

    Metät kunnossa!

    Ei 200 m3 sivutöinä talvessa mönkijällä ensiharvennusta ja käsipelillä lastattuna mikään mahdoton ole.
    Parempi ehdottomasti kun se, että odottelee kantavaa talvea ja pahimmassa tapauksessa jää useampi talvi väliin ilman mitään toimenpiteitä.
    Palkkaa siitä ei saa missään muussa muodossa kun siinä, että harvennus on sitten oman näköinen.
    Enska on hyvää liikuntaa, ei siinä saa vielä paikkojakaan rikki.
    Tukkihommat mönkijällä ja käsipelillä on sitten toinen juttu. Muutamat tuulenkaadot ok, mutta isompi ala vaatii jo toisenlaista kalustoa.
    Pääasia, että tulee metät kuntoon!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)