Keskustelut Metsänomistus Esimerkki puukaupasta markkinataloudessa

Viewing 10 replies - 11 through 20 (of 29 total)
  • Esimerkki puukaupasta markkinataloudessa

    Tuon tälle keskustelufoorumille nimimerkki Justiksen viestin Tiede.fi keskustelufoorumilta. Justiksen puukauppa oli juuri sellaista puukauppaa, jota puukauppa on markkinataloudessa. Esteenä ei ole puun myyjän kykyjen puute, sillä kaupan ja korjuun järjestämisen palvelut voi ostaa mh.yhdistykseltä tai yksityiseltä palveluyrittäjältä. (http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205153-visio-metsataloudesta-markkinataloutena).

    Tiede. fi, Biologia, Kootut argumentit avohakkuu/viljelyä vastaan. 1. viesti 30.8.2006
    JUSTIS, Viesti 8211/8216, Lähetetty 13:22 | 25.11.2015

    Kirjoittelin tänne joskus vuosi sitten toimitusmyyntinä tekemästäni puukaupasta. Siitä rohkaistuneena tein samantapaisen kaupan tässä syksyllä kun oli erittäin kuiva jakso. Tässä puukaupassa yhdistyivät kaikki joidenkin ihmisten vihaamat toimintatavat.

    -Yläharvennus ja poimintahakkuu, eli pyrkimys metsän jatkuvaan kasvatukseen
    -Puun myyminen itsenäisesti toimituskauppana ja tienvarsikauppana eri toimijoille.
    -Maataloustraktorin käyttö puiden korjuussa

    Yläharvennukseen päädyin monestakin syystä, mutta yksi oli se että en halua siihen palstaan aukkoa, ellei ole aivan pakko. Hakkuun määräksi arvioitiin n. 250 m3. Palsta on metsätyypiltään enimmäkseen tuoretta kangasta tai kuivahkoa kangasta. Varttunutta jo eri-ikäistä metsää, kuusta/mäntyä suhteessa 60/40. Sain tarjoukset 3/4 yhtiöltä pystykaupasta. Sitten pieni soittokierros lähistöllä oleville puurakennusfirmoille toimitusmyynnistä. Samantien putosivat yhtiöt pois pelistä.

    Sitten kyselemään urakoitsijoiden perään. Huonosti oli tietenkin motoja saamaksissa, eivät varmaan uskaltaneet lähteä hakkaamaan ohi sopimusyhtiöiden. Sitten huoltsikan baarissa törmäsin yhteen puolituttuun maanviljelijä-urakoitsijaan ja asia tuli puheeksi. Sanoi hinnaksi 35 euroa tunti+ alv. Kaveri tuli viikon päästä hakkuulle.

    Lauri Vaara

    Jatkuu vastausviestinä …

  • kuusessa ollaan

    Huh-huh on sanottava tuosta aloituksen tekstin 35 euron tuntihinnasta. Jotain kertoo kyllä se, ettei esimerkiksi puun ajoon käytettyä maastokelpoista perustraktoriakaan ole valmistettu 30 vuoteen. Onko sen nosturikaan ollut muutoin katsastettu ja tehty 10-vuotistarkastukset, mitkä pitää urakointikäytössä tehdä? Jos ei, silloin rikotaan työturvamääräyksiä.

    Viimeisimpien Työtehoseura TTS urakoinnin hintatietojen mukaan hakkuutyön hinnaksi on keskimäärin muodostunut 10,4 – 14 e/kuutolle, puun siirtoajon hinnan vaihteluväli on ollut 5-6,7 e/kuutiolle, tuntityönä ollut 41-57 e/tunnissa. Ja tuossa on koko koneskaalan tutkimusta…

    MAKSETUILLA tehokkailla käytettynä ostetuilla edullisilla metsäkoneilla työskentelevät tutut aliyrittäjät ovat todenneet useasti, että jollain 16 euron kuutiohinnalla (sis hakkuu+ajo) ei niidenkään tehokkuudella ole järkevää tehdä mitään ensiharvennuksella, paitsi jos haluaa tehdä talkoita. Polttoaineen kulutuksen erokin on suhteessa maataloustraktoripohjaiseen mitätön. Ja eräskin yrittäjä totesi, että 25 000 euron motoon meni edellisellä hakkuukaudella 11 000 euroa huolto/korjauskuluihin. Eikä kyseessä olleet mitkään erikoisosista johtuvat kulut…vanhojen letkujen ja tiivisteiden vaihtoja, sekä ketjua/laippaa…

    Pienet ja traktoreihin perustuvat koneet ovat Ruotsissa yleisempiä kuin täällä, mutta sielläkään ne eivät ole yrittäjäkalustoa, vaan varakkaiden isopinta-alaisten metsätilojen omatoimikalustoa.

    Itäsuomen Antti

    Kyllä käy kateeksi. Oispa mullakin tuommonen naapuri, joka ajaa 35 plus alvi kaikki konetyöt mitä eteen tulee ja voin luvata että kone sais pyörii ison osan vaikka kahta vuoroa.

    Jovain

    Juuri näin. Hyvähän se on metsäkonemiesten kehuskella, kun itse kehuvat ja onhan heillä tuhti isäntä teollisuus ja varma maksaja metsänomistaja. Metsänomistajan kannalta tilanne on kuitenkin vaikea. Puun hinta on luokattoman alhainen. Sitä painavat kalliit korjuun kustannukset. Harvennukset menevät jo talkoiden puolelle ja että niistä selvitään, on maksettava tukiaisia.
    Kaikkinensa puukaupassa ja korjuussa kysymys on valtavista tulonsiirroista metsänomistajalta teollisuuden ja metsäkonemiesten, eli pystykaupan järjestelmän hyväksi.
    On kyseenalaista arvostella metsänomistajan pyrkimyksiä saada kustannuksia alennettua ja saada puulle parempaa hintaa. Metsäomistajat yksittäisinä toimijoina, metsänomistajat yhteenliittyminä ja omien organisaatioiden kautta, siihen kyllä pystyvät. Tässä mielessä teollisuuden pystykaupan järjestelmä ei tähän hintahuutoon pysty vastaamaan.

    Visakallo

    Jos katsotaan viimeaikojen yleistä hintakehitystä, suomalaisen raakapuun kantohinta on pysynyt yllättävänkin korkeana.
    Metsätiloille löytyy edelleen erittäin hyvin ostajia, joten sekin kertoo samaa asiaa.
    Minun mielestäni puun hinta ei ole tämän hetken ongelmista suurin.

    kuusessa ollaan

    Syy nykyiseen järjestelmään on pääsääntöisesti metsäyhtiölähtöistä, ei koneyrittäjäpuolelta tulevaa. Realiteetti on kuitenkin se, että myös yrittäjät ovat halunneet tehokkaampia ja kestävämpiä koneita, jotta tulosta tulisi. Esimerkiksi aikoinaan Einari Wigren alkoi itse kehittämään tehokkaita ja ennenkaikkea kestäviä koneita, kun kyllästyi tappelemaan heikkojen konemallien kanssa. Tuloksena syntyivät Ponssen metsäkoneet.

    Mitä tulee maataloustraktoreiden työllistämiseen metsässä, on siinä monta tässäkin keskusteluketjussa mainittua muttaa. Lisäksi yksi mutta on se, että metsissä työskentelystä kiinnostuneita maanviljelijöitä on enää vähän. Maatalouden koneellistuminen on menossa keskieurooppalaiseen suuntaan, eli tilalla ei välttämättä edes ole traktoria, vaan palveluja ostetaan yrittäjiltä. Ja heidän kalustonsa on niin järeää, ettei sitä metsään voi viedä. Pienempiä traktoreita käyttävät karjatilat taasen tarvitsevat traktoreita ympäri vuoden omassa käytössä.

    Pahin ongelma metsäkoneyrittäjillä on kausityöllisyys ja vajaa kapasiteetin käyttöaste, sekä taksojen pysyminen liian alhaalla (tuhdit metsäyhtiöiden isännät osaavat kilpailutuksen). Koneita on liikaa ja töiden määrä heittelee aivan liiaksi ympäri vuoden. Osasyynä on puun tuoreusvaatimus (ja puuvarastojen korkokustannus), enää ei vanhan ajan malliin tehty katkottua kuitupuuta varastoihin, vaan aina tarpeen mukaan hakataan. Parhaalla pakkaskaudellakin saattavat koneet seisoa.

    Ja mitä tulee ensiharvennusten surkeaan kantohintaan, nyt on maksussa viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan taimikonhoitojen rästit, ensiharvennusten keskikoko on laskenut, eikä sitä ennakkoraivuullakaan järeytetä. Silloin on ymmärrettävää, että se näkyy kaikkien puun myyjien hinnoissa. 80luvulla ensiharvennettiin parhaiden metsänhoito-oppien mukaan syntyneitä metsiä. Nyt tarjolle tulee myös niitä metsiä, joissa ei ole tehty mitään taimikonhoitoja tai ne on tehty vajavaisesti. Ja kaikki metsäomistajat kärsivät.

    Jätkä pätkät

    Puun kantohinta on laskenut huomattavasti, jos verrataan reaalihintoja minkä tahansa kulutustavaran reaalihintaan.
    Vaikka asuntojen tai autojen hintoihin verrattaisiin, niin puun hinta on jäänyt jalkoihin.
    Tietenkin voidaan leikkiä ajatuksella, että hankintahakkuita alettaisiin tekemään kevyemmällä kalustolla, mutta edes hevosmiehet eivät pärjää lähikuljetuksessa.
    Taannoin maataloustraktoreilla ajettiin kiivaasti, mutta kun päivän saanto jää 15 – 20 kiintoon, voi jokainen laskea, paljonko siinä on mahdollista tienata.
    Kun ajetaan pieniä kuormia, joudutaan ajamaan monta kertaa samoja jälkiä.
    On muistettava, että ketjun jokaisen lenkin täytyy olla kannattava.

    Metsuri motokuski

    Tuossa mitä ”kusessa ollaan” kirjoitti on totisinta totta. Tänä päivänä konekustannukset maksetaan hakattavan / ajettavan litrakoon mukaan. Jos esim. ensiharvennuksen tuurikohtainen hakkuumäärä on laskenut niin paineita kuutiohinnat korotukseen on olemassa.

    Itse olen tiedustellut urakoitsijoilta kuinka he kuutiohinnan määrittävät niin vastaus on ollut että pienemmät litrakoot hinnoitellaan huonoimpien leimikoiden mukaan. Se on siis tavoite. Kuinka kukin urakoitsija tähän pääsee on neuvottelutulos yhtiön ja urakoitsijan välillä.

    Siihen uskon että ne jotka hoitavat metsiään kunnolla maksavat osaltaan hoitamattomien metsien kustannukset kohonneilla korjuukuluilla. Ennen maksettin urakoitsijoille raivaamattomien leimikoiden osalta lisämaksua, mutta sekin on pudotettu pois. Se miksi tähän päädyttiin oli syy yhtiöiden välisessä kilpailussa ja siinä että isännät eivät olleet lisämaksua valmiita maksaamaan. Nyt sitten hintaluokkaa korotettiin ja lisäkustannukset laitettiin kaikkien maksettavaksi.

    rööri roope

    Vaara kuuluu sarjaan kuten isäni eli kun osaa luke ei ymmärrä.Nää on niitä sossun papparaisia.Isäni oli sossun kannattaja yli 90 vuotta.
    Sossu on sosialidemokraatit/kepu

    Elikkä vaaran puheet on rinteestä eikä järjestä.

    Korpituvan Taneli

    Tuonne hintahommiin sanon että yrittäjä metsurin raivaamaan tai moottorisahahommiin saa kyllä vielä 30€/h+ALV. Kun ei ole kovin pitkät kulkumatkat yms. Tahti on työssä hyvä ja jälki sellaista kun toivotaan, tunneissa ei ole istumatunteja. Tosin tekevät parityönä, niin kulkukulut puolitttuu.

    Tuohon Vaaran hommaan sanoisin että hän on kyllä hyvällä asialla, mutta ei laivaa käännellä tuolla tavalla äkkinäisesti. Nyky tilanne on pitkän historian tulos. Jos jossain on menty väärälle ladulle ei voida kuitenkaan yhtäkkiä hypätä umpihankeen. Jos muutoksia halutaan niin sekin vaatii oman aikansa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jovain

    Kieltämättä puuhuolto on merkittävä yhteiskunnallinen kysymys. Yli 90 % osuus puuhuollosta ei voi olla normaali kilpailua tuottava asetelma, vaan sitä voidaan pitää päinvastaisena kilpailua eristävänä tekijänä. Suomi AB kamppailee kaiken aikaa ja on kamppaillut jo vuosikymmeniä, näiden paikalleen jämähtäneiden kysymysten parissa. Kuten tällä hetkellä yhteiskuntasopimuksesta. Edistymistä jarruttaa instituutio instituutiossa, joka on lähtökohtaisesti valtaansa ylivoimaisesti suurempi tekijä näissä kysymyksissä. Toivottavasti sopimukseen päästään ja yrittämisen kulttuuri voi muuttua.

Viewing 10 replies - 11 through 20 (of 29 total)