Keskustelut Metsänhoito EU salli glyfosaatin käytön

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 83)
  • EU salli glyfosaatin käytön

    Glyfosaattia saa kaupoista EU-alueella ainakin vielä viiden vuoden ajan.
    Jahkailu tunnetun rikkamyrkyn glyfosaatin hyväksynnästä päättyy. EU-maiden määräenemmistö hyväksyi aineen luvan jatkamisen viidellä vuodella tänään Brysselissä valituskomiteassa. Päätöstä puolsi 18 maata Suomi mukaan lukien.

    Komissio esitti glyfosaatin luvan jatkamista jo alkuvuodesta 2016. Päätöksenteko kesti poikkeuksellisen pitkään, koska tutkimustulokset aineen syöpäriskistä ovat olleet ristiriitaisia.

    Euroopan elintarviketurvallisuusviraston arvioinnin mukaan aine ei todennäköisesti aiheuta ihmisillä syöpää, mutta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. Viimeisimpänä arvionsa antanut EU:n kemikaalivirasto päätyi elintarviketurvallisuusviraston kannalle.

    Glyfosaattia käytetään muun muassa maatalousyhtiö Monsanton Roundup-tuotteissa. Aineen lupa olisi umpeutunut joulukuun puolivälissä.

    Normaalisti jatkolupa olisi 15 vuotta, mutta maiden empiessä komissio tiputti jatkoehdotuksensa ensin kymmeneen ja sen jälkeen viiteen vuoteen. Suomi on ollut valmis antamaan jatkoa kuten muut Pohjoismaat ja Baltiakin.

    Lobbaus rikkamyrkyn puolesta ja sitä vastaan on käynyt kuumana. Monsanto ja maanviljelijät ovat puhuneet luvan jatkon puolesta, kun taas ympäristöjärjestöt ovat pitäneet sitä vastuuttomana.

    Glyfosaatti on niin Suomen kuin koko maailmankin yleisin rikkakasvien torjunta-aine, ja sitä on käytetty vuosikymmeniä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan sen rekisterissä on yli 50 glyfosaattia sisältävää valmistetta.
    STT

  • Tolopainen

    Nykyistä tehomaataloutta ei voi harjoittaa ilman glyfoa, sen nyt joutuvat päättäjät tunnustamaan. Etelä-Suomen viljapellotkin lainehtisivat juolavehnää, jos sitä ei jatkuvasti torjuttaisi. Maapallo on valtavasti ylikansoittunut ja jaksetaan haaveilla paluusta menneiden aikojen tuotantotapoihin, ei tule toteutumaan. Olemme tuhontiellä uskontoinemme ym. hömppinemme, sekä jatkuvan taloudelliseen kasvuun uskomisen takia. Rajoittamaton kasvu rajallisissa olosuhteissa johtaa tuhoon, eikä muhametti tai muu profetiaalinen mielikuvaolento tule meitä auttamaan, tarvitaan glyfosaattia tai kuolemme nälkään.

    Rane2

    Maata voi toki viljellä ilman Glyfoa mutta se olisi huomattavasti kalliinpaa.Kilpailutilanne EU:n maatalouden ja muun maailman välillä muuttuisi kiellon myötä todella epäedulliseksi.Glyfosaatilla viljeltyjen tuotteiden tuontiahan ei rajoitettaisi ja ihmisethän ostaa sitä mikä on halvinta.

    Käytön salliminen on järkevä päätös ja nyt on vaan käytettävä ainetta järkevästi.

    jees h-valta

    Pelloille kyllä, metsään ei tarvetta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tehomaataloudessa on glyfosaatti + geenimanipuloitu lajike tuottoisa yhdistelmä. Luonnon ja ihmisen kannalta olisi parempi, jos pärjättäisiin vähemmällä teholla. ”Vähemmän kulutusta, enemmän elämänlaatua.”

    Gla Gla

    Jees: ”Pelloille kyllä, metsään ei tarvetta.”

    Normaalisti metsässä ei tarvetta olekaan, poikkeuksia ovat ainakin rehevien maiden uusintaviljelyt, joita hirvituhojen ja jatkossa mahdollisesti myös yleistyvien pienaukkojen parsiminen tuottaa.

     

    tamperelainen tamperelainen

    Sikäli oli vahinko,että glyfokieltoa ei tullut.Kielto olisi ajanut Eu:n maataloutuotannon alas ja olisi osoittanut samalla kuinka tyhmiä päätöksiä siellä tehdään.Taasjärkevämmät pelasti hihhulimeppien maineen

    EU on lähtent tuhontielle,kun suuria asioita pyritään ratkaisemaan politikoinnilla, vastoin tutkimustuloksia.Tuoreina esimerkkeinä Glyfo ja Suomen metsät.Politikointi johtaa ristiriitohin ja sotiin

    MJO

    Ei siitä onle haittaa metsässä. Ihan sama, kun joku vaatisi aitojen kieltoa, kun itsellä ei ole tarvetta.

    jees h-valta

    Ei se mistään tarpeesta kiinni ole vaan periaatteesta että metsää pitää pystyä tuottamaan LUONNOSSA ilman pientäkään luontoon kohdistuvaa UHKAA. Oli sitten haitallista tahi ei niin se on vielä epäselvää ja silloin kuuluu pidättäytyä. Kaikki biologian ja kemian asiat eivät ole välttämättä ihmisen hallinnassa. On ennenkin nähty.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jeessi on oikeassa. Ei glyfosaatin käyttäytymistä ja mahdollisia haittoja luonnossamme tarkalleen tunneta. Haitoista mehiläisille on ollut juttua, samoin siitä että aine ei ehkä hajoa pohjoisen oloissa nopeasti vaan voi kertyä maaperään.

    oksapuu

    Niin…

    Kävin tuossa katsomassa viimesyksyisiä omia kantokäsittely työmaita. Paju ja harmaalepikko kannokossa ei käytännössä juuri lainkaan jälkiversontaa…

    Erinomainen lopputulos…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 83)