Keskustelut Metsänhoito Haapojen kaulaus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)
  • Haapojen kaulaus

    Onko kukaan palstalaisista harrastanut haapojen kaulausta? Tänä talvena olen eräältä taimikkokuviolta kaulannut vesurilla kymmeniä haapoja. Tosin harmittaa, kun en viime talvena kaulannut, sillä nuo ovat kerenneet nakata siemeniänsä yhden vuoden enempi.
    Miten on onko kaulaukseni oikeanlainen, kun olen kuoren hakannut puuta myöten irti vähintään 30cm matkalta ympäri puun? Vai onko koko projektini täysin kannattamatonta hommaa? Kuitenkin tuolla kuviolla on vielä n. 40haapaa jäljellä, jotka aion vielä kaulata.
    Taimikkoalue koostuu kolmesta eri-ikäisestä taimikosta, joista vanhin on kärsinyt jonkin verran männynversoruosteesta. Nuorin on vielä täysin hyväkuntoinen. Keskimmäisellä kuviolla on runsaasti haapavesakkoa, jotka on viime syksynä raivattu maahan. Todennäköisesti joudun vielä ensi kesänäkin perkaamaan nuita haapoja.
    Minkä ikäisenä männyt eivät ole enää alttiita männynversoruosteelle vai ovatko ne aina alttiita?

  • Kurki

    Jos haavan kaulaa niin kannattaa kaulata 1m, niin kuolee nopeammin.
    Kaulatun haavan kuoleminen kestää 2..3 vuotta.
    Nyt talvella kaulattu tekee ainakin vielä 2..3 kesänä lehdet.
    Jos taskuttaa roundupilla, niin ensi kesänä kasvattaa lehdet, mutta eipä kasvata enää seuraavana.

    Nimetön

    Riittävän monta vuotta kannattaa antaa haapojen kuolla ja kuivat niin aina vähempi juurivesoja työntää.
    Akkuporakone vois olla nykypäivää taskutuksessa? Tietäs vaan kuinka vähällä aineella minkä kokonenki haapa kuolis?

    mehänpoika

    raivaussahaaja:
    ””Itse olen kaulannut jättöpuuhaavat aukolta ja vesominen on ollut jotenkin kurissa. Ei olisi vesonut ollenkaan, jos ennen päätehakkuuta olisin kaulannut.””

    Raivaussahaaja on oivaltanut haavan kaulaamisen aivan oikein. Nimittäin päätehakkuussa rikkoutuu haapojen pinnallista juuristoa aina sen verran, että jo seuraavana kesänä aukolle syntyy runsaasti juuristosyntyistä haavanvesaa. Haavanvesaa syntyy haapojen ympärille vaikka haapoja ei kaadeta.

    Kun haavat yleensä jätetään jättöpuiksi pystyyn, ei niiden myöhemmin tehtävällä kaulaamisella saavuteta enää toivottua tulosta. Jos rounduppia ei käytetä, ruokkii ympärille noussut haavanvesakko yhteyttämistuotteillaan jättöpuiden juuristoja ja pystyynkuivamista ei tapahdukkaan. Jos taas kemikalioita käytetään, jää ainakin osa rikkoutuneiden haavanjuurien vuoksi syntyneistä haavanvesoista eloon.

    Horjumaton Horjumaton

    *** Yleensä haavat kaulataan kesällä kun puu on täydessä lehdessä. Idea on se ettei lehtivihreä enää syksyllä pääse takaisin juuristoon. Myös ohut ehjä rantu tavataan kuorta jättää ehjäksi,näin puu ei ala hädissään työntää vesaa hulluna. Eli huijataan puuta luulemaan kaiken olevan kunnossa,vaikka nestekiertoa on rajusti kuristettu. Mutta kyllä sekin toimii,että kaataa puun ja myy tavaran,sekä syksyllä kun ne nestevirtaukset on kohti juuristoa,tekee kantoon juuren niskoihin moottorisahalla pistot ja lorauttaa glygoa perään. Ja kas kummaa myös lähistöllä olevat elävät haavat alkaa kuivua pystyyn. Haavoilla on yleensä kattavat yhdeydet toisiinsa juuririhmastojen kautta.

    Backwoods

    Olen myöhäisellä kuusikon harvennuksella juuri kaatanut isoja haapoja pois. Olikos sitä olemassa jotain myrkkypatruunoita joita voi lyödä kaadetun haavan kantoon vesomista estämään. Vai tehdäkkö niitä taskuja niihin juuren niskoihin joihin rounduppia kaatamaan ensi kesänä?

    Horjumaton Horjumaton

    Backwood ; Vai tehdäkkö niitä taskuja niihin juuren niskoihin joihin rounduppia kaatamaan ensi kesänä?

    *** Eipä siinä muuta kuin maltat odottaa syksyä ja vasta sitten lorautat glygot niskaan. Toimii. Välttämättä kyllä haapa ei veso enää merkittävästi kohteessasi,mikäli kuusikko on voimissaan.

    Backwoods

    Kiitokset vinkistä Horjumattomalle!

    Halko

    Halko ei pysty käsittämään tätä haapavihaa.

    Kurki
    Pete

    Varmasti totta tuo juurien katkeamisesta johtuva vesominen. Taskutus kannattaa tehdä noin vuotta ennen päätehakkuuta. Haavan kuoleminen kestää kuitenkin sen verran kauan, että puutavara säilyy kunnossa. Voi siis myydä haapakuituna. Hinnaneroa ei tosin energiapuuhun ole.

    Kaulaaminen tulee tehdä hyvin varovasti keväällä mahlan aikaan jos haluaa varmistaa sen, että haapa ei ala puskea vesaa. Kuori siis irrotetaan puuta vahingoittamatta. Moottorisahalla operaatio on sen verran tyly, että se käynnistää vesomisen. Omat kokemuukset tukevat tätä ja Matti Kärkkäinen on kirjoittanut asiasta myös. Jos tekee kaulaamisen muutama vuosi ennen päätehakkuuta, niin sitten ei varmaan ole merkitystä kuinka kuoren irrottaa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)