Keskustelut Metsänhoito Haavan vesat

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • Haavan vesat

    Talloin viikonloppuna heinää ja sananjalkoja puolimetriseen kuusentaimikon päältä maahan. Aukon muutamiin kuivempiin paikkoihin on luontaisesti tullut sekaan mäntyä, joka on kuusten kanssa melkein samanmittaista. Olen ennen hakkuuta kaulannut alueelta muutamat isot haavat pois mielestäni hyvissä ajoin, mutta eikös vaan, haavanvesaa lykkää laikuttain siellä täällä.

    Miten on, minkä ikäisiä taimia versoruoste alkaa vaivata? Pitäisikö vesat ajaa nurin heti keväällä, vai voiko jonkun vuoden odotella. Lykäämisajatus perustuu tietysti osin laiskuuteen – jos pari kolme vuottakin odottelisi, saattaisi selvitä yhtä ajokertaa vähemmällä, ja tuolloin palstaa jo muutenkin olisi syytä käydä raivurin kanssa läpi.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Heti pienestä alkaa vaivata. Helpointa olisi jos raivauksen jälkeen laittaisi kantokäsittelyn (huom levitys kesällä).

    Pete

    Kantokäsittelyn voi tehdä milloin tahansa, mutta ei mahlan aikaan. 1/4 glyfosaattia ja 3/4 vettä. Pakkasellakin voi kantokäsitellä, mutta silloin täytyy osa vedestä korvata glykolilla. Jos olisit kuivattanut jättöpuuhaavat taskuttamalla, niin vesakkoa olisi noussut vähemmän. Taskuutaminenkin käy pakkasella kunhan glykolia on joukossa. Tämä on varsinaista täsmätorjuntaa ja tarjoaa metsänomistajan omatoimisten tekemisten joukossa parhaan panos/tuotos suhteen.

    jees h-valta

    Riippuu vähän siitä missäpäin Lenni metsää kasvattelee. Täälläpäin ei ainakaan ole mistään versoruosteista tietoakaan.

    jees h-valta

    Minulla kasvaa puhtaassa haavikossa reippaita männyntaimia joukossa. Tosin saattaa olla ettei valo riitä niille kovin pitkään kun katto alkaa sulkeutua päältä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tietääkö A.Jalkanen, onko hybridihaapa turvallisempi männyn kaveri, kuin metsähaapa?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En tiedä mutta luulen että ihan samalla lailla ruosteelle kelpaa se risteytys, sehän on puoliksi tavallista haapaa.

    Tämä kulunut kesä olisi periaatteessa hyvin otollinen ruostesienille, kun satoi paljon. Alkukesän sää eli kesäkuun männyn pituuskasvuvaihe on tärkein.

    suorittava porras suorittava porras

    Kylmä ja kostea kesä 80-luvulla aiheutti paikoin suuret männynversoruostetuhot.Silloin puhuttiin versosyövästä. Haapa oli yhteinen nimittäjä niillä kohteilla ,joilta jouduin kaatelemaan tuhoutuneet puut. .Monesti oli tehtävä aukko ja uudistettava koko alue.

    ..ja jos ei tohdi myrkkyjä laittaa , voi raivauksen tehdä uudelleen syksyllä ennen ruskaa.. Juurista saadaan näin ”virta” vähiin ja uudelleen versominen kuriin. Taimikkoa ei varmasti monestikaan raivata liian varhain. Odottelu vain lisää työmäärää ja lisää kynnystä aloittaa toimenpiteet.

    Kurki

    Itse revin taimikoista kaikki uudet ilmestyneet pienet haapavesat käsin pois ja ne jotka ei lähde käsin, niin puukolla sitten kaulaan kuoren.

    Yhdeltä haapavesaa pukkaavalta tällaiselta alueelta, joka on muutama aari, olen myös vienyt sankoilla lehdetkin pois useamman vuoden ajan. Nyt alkaa vasta puhdistua.

    jees h-valta

    Sen verran tuohon Tanelin ja Annelin funtsauksiin että hybridihaapa on kyllä pinnaltaan siloisempi ja en ainakaan metsähaavan perinteistä ruskeankeltaista sienimuodostumaa vielä ole havainnut pinnoilla. Mutta saattaa toki nyt vielä olla ikäkysymyskin. Aika nuoria haapoja kuitenkin vielä nuo omani. Vanhoiksi niitä tosin ei kasvatetakkaan.

    kisi

    Tämän verran jees h-vallalle haapa-asiasta: Et kai sekoita haavan rungoilla elävää keltajäkälää ja lehtien alapinnoilla kasvavaa ruostesientä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)